Comisiile, butonul nuclear al campionatului

Comisiile, butonul nuclear al campionatului

Cele trei puncte acordate Stelei la „masa verde“ de Comisia de Disciplină ar putea transforma Liga I într-o întrecere jucată în culise.

Totul a început de la o brichetă. Aceasta a „aprins“ fotbalul românesc, declanşând un incendiu devastator, care a întrecut în intensitate şi scandalurile legate de blatul Ceahlăul - Dinamo sau de retragerea de pe teren a rapidiştilor la Braşov.

Evenimentele de acum istorice petrecute în seara de 20 martie, pe stadionul din Giuleşti, la meciul Rapid - Steaua, au fost urmate de un circ în care şi-au asumat un rol mulţi oameni de fotbal, simpli microbişti, dar şi preşedintele Traian Băsescu. Singurul lucru care contează cu adevărat din tot acest scandal este hotărârea istorică: 3-0 pentru Steaua, la „masa verde“.

Decizia arbitrului Deaconu, aprobată de Comisia Centrală a Arbitrilor şi de Comisia de Disciplină, a creat cel mai periculos precedent din fotbalul autohton şi a deschis calea de a câştiga un loc în ierarhia unei competiţii şi prin alte metode decât pe teren.

Deaconu a deschis „Cutia Pandorei“, iar situaţiile similare ce vor urma trebuie să fie judecate numai raportându- se la „cazul bricheta“. Mai mult, tot acest circ a dat măsura raportului de forţe din fotbalul românesc, în care echipa lui Gigi Becali nu pierde niciun litigiu, în timp ce Rapid pare să fi ajuns „cobaiul“ Ligii I. Episoadele „telenovelei“ Joi, 20 martie. Meciul cu numărul 100 dintre Rapid şi Steaua în Liga I a fost întrerupt după ce o brichetă aruncată din tribune l-a lovit în cap pe arbitrul Alexandru Deaconu, iar o alta a aterizat în imediata apropiere a arbitrului când acesta părea decis să reia disputa. A fost pentru prima dată când o partidă din campionatul naţional a fost întreruptă din cauza unor incidente provocate de suporteri. Vineri, 21 martie. Deşi toată lumea aştepta o decizie rapidă, şefii fotbalului românesc le-au acordat celor două tabere câteva zile pentru a-şi pune la punct pledoariile. A început războiul rece al declaraţiilor şi al intrigilor din culise în care majoritatea conducătorilor de club au sărit în apărarea giuleştenilor, în timp ce oamenii cu putere de decizie din fotbalul autohton s-au antepronunţ at în favoarea „roş-albaştrilor“. Marţi, 25 martie. În timp ce rapidiştii şi steliştii se atacau din toate direcţiile, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pentru „curaj“ pe arbitrul Alexandru Deaconu. Enervaţi, giuleştenii au anunţat că vor returna medaliile primite de la Cotroceni în 2006. Miercuri, 26 martie. Comisia de Disciplină s-a întrunit prima oară, dar, după trei ore, a stabilit doar o amânare de două zile. Giuleştenii mai sperau încă într-o răsturnare a situaţiei. Vineri, 28 martie. Ziua cea mai lungă. La ora 9.30 s-a întrunit Comisia Centrală a Arbitrilor. Deşi Deaconu s-a autoincriminat prin raportul de joc şi raportul suplimentar pe care le-a predat după acel joc, comisia condusă de Gheorghe Constantin, un fost arbitru cu grave „antecedente“ pro-Steaua, a stabilit că Deaconu a procedat corect. La ora 17.00 a început circul de la Comisia de Disciplină. Săpunaru a fost aproape de leşin, Nae Manea a fost dat afară din şedinţă, iar bodyguarzii de la Ligă au fost amendaţi. Sâmbătă, 29 martie. După opt zile şi o şedinţă de nouă ore s-a anunţat verdictul. La ora 1.39, Comisia de Disciplină a acordat victoria Stelei la „masa verde“ cu 3-0. Suporterii Rapidului au decis să strângă semnături pentru a solicita retragerea echipei din campionat.

„Mă felicit că am luat decizia de a părăsi această lume nedreaptă a fotbalului românesc“, a reacţionat nervos George Copos. în schimb, Gigi Becali i-a premiat pe avocatul Cătălin Ciubotă cu 5.000 de euro şi pe preşedintele Valeriu Argăseală cu 10.000 de euro pentru că n-au părăsit sediul LPF până la pronunţarea deciziei. VA URMA Episodul următor: Comisia de Apel Giuleştenii încă mai speră în rejucarea partidei din minutul 73. Nae Manea, directorul tehnic al Rapidului, a anunţat sâmbătă seară că oficialii grupării din Giuleşti au înaintat deja un memoriu către Comisia de Apel, instanţa superioară Comisiei de Disciplină. Istoria confirmă că, ori de câte ori au avut de judecat un caz ieşit din comun, cei de la Comisia de Apel au pasat repede speţa, menţinând primul verdict.

După Comisia de Apel urmează Curtea de Arbitraj pentru Fotbal, ultima şi cea mai importantă instanţă sportivă din România. Giuleştenii au ameninţat că dacă nici următoarele două instanţe sportive nu le vor da dreptate se vor adresa Tribunalului Sportiv de la Lausanne, dar Regulamentul Disciplinar al FRF împiedică astfel de iniţiative: „TAS nu va judeca apeluri introduse împotriva deciziilor privind chestiuni de aplicare a regulamentelor sportive, cum sunt Legile Jocului“. PRECEDENTE „Roş-albaştrii“ au avut lipici la „judecători“ Steaua n-a întâmpinat niciodată probleme la comisiile federale, în ciuda faptului că Gigi Becali a recunoscut în mai multe rânduri neregularităţile pe care le-a comis. NEAGA. Prima „combinaţie“ a latifundiarului cu comisiile a fost „cazul Neaga“. Ex-piteşteanul a fost adus în iunie 2001 de la FC Argeş, deşi tocmai fusese depistat pozitiv la un meci al „alb-violeţilor“. „Dacă nu eram eu, Neaga era suspendat un an şi o termina cu fotbalul!“, a mărturisit Becali pe 21 februarie 2005. BANI NEGRI. Fostul oier a recunoscut că în 2001 i-a dat 10.000 de dolari arbitrului Constantin Frăţilă pentru a arbitra „corect“ un meci FC Braşov - Steaua. Mai mult, Becali a dezvăluit că l-a „stimulat“ cu aceeaşi sumă pe fotbalistul Dragoş Mihalache înaintea unui joc Astra - Steaua, scor 3-0, însă atacantul Astrei a marcat două goluri în acea partidă. Chiar dacă Becali a spus de două ori această poveste, ultima dată chiar în urmă cu două săptămâni, comisiile au tăcut.

Conform regulamentului, acestea au dreptul să se autosesizeze, însă în acest caz au luat autodenunţurile patronului stelist ca pe nişte glume. În lumea fotbalului se spune că omul care ar fi fost „intermediarul“ în cazul Mihalache a fost chiar Vali Alexandru, secretar general al LPF! Coincidenţă sau nu, acelaşi personaj a fost observator la partida Rapid - Steaua, iar verdictul s-a dat şi în funcţie de raportul său! CORPODEAN. Gigi Becali a făcut publice şi alte „fapte de vitejie“ care planau undeva la limita penalului, dar comisiile au închis ochii de fiecare dată. „Corpodean e un şpagangiu. Dacă mă va da în judecată, o să fac un autodenuţ, să spun ceea ce am făcut cu el mai demult“, a spus latifundiarul, după meciul Dinamo - Steaua 1-0, din campionatul trecut. Cazul s-a „clasat“ înainte de a începe. BLAT EŞUAT. După memorabilul meci Gloria Buzău - Steaua, scor 1-1, fostul oier a ţipat în gura mare: „Cine nu ştie despre ce e vorba spune «uite corectu’», cine ştie despre ce e vorba, spune «uite prostu’ satului». Mai prost ca mine nu există pe tot globul!“. Încercarea de blat recunoscut public n-a fost nici măcar anchetată. STIMULENTE PENTRU TOŢI. „Am cheltuit două milioane de euro pentru locul al doilea“, a spus Becali la sfârşitul campionatului trecut, când un milion de euro a revenit lui Dinamo pentru victoria cu CFR Cluj. Nimic nu i-a scos din amorţeală pe membrii comisiilor LPF şi FRF. Asta după ce, în campionatul precedent, Gigi Becali îi alergase pe stradă, cu banii în sacoşă şi cu televiziunile după el, pe jucătorii Gloriei Bistriţa. „Voi apăsa butoanele“, a spus acelaşi personaj la începutul returului. Din nou tăcere din partea comisiilor. ALTĂ MĂSURĂ. Cel mai relevant episod din ciclul ajutoarelor de care beneficiază Steaua s-a petrecut la finalul campionatului 2005-2006. La sfârşitul unui meci cu Sportul Studenţesc, jucă- torii Stelei au scandat lozinci rasiste împreună cu suporterii. Legea prevedea penalizarea „roş-albaştrilor“ cu trei puncte, însă membrii comisiilor au spus că nu vor să stabilească soarta titlului la „masa verde“. Campioană ar fi putut fi Rapid, însă Steaua a câştigat pe teren după un alt blat recunoscut, 4-0 la Vaslui.

Ne puteți urmări și pe Google News