Comisia de la Veneţia a lămurit controversa legată de abuzul în serviciu. Mesaj pentru Dragnea: „Trebuie să înțeleagă ce se întâmplă.”
- Daniel Teodoreanu
- 25 septembrie 2017, 08:36
Ingrid Mocanu, fosta şefă a Direcţiei de avizare din Ministerul Justiţiei şi fosta vicepreşedintă de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a explicat pe înţelesul tuturor ultima reacţie a membrilor Comisiei de la Veneţia cu privire la abuzul în serviciu.
Subiectul a fost abordat de Ingrid Mocanu pe blogul ei după ce jurnaliştii de la Adevărul au aflat chiar de la Comisia în care sunt reprezentate toate ţările membre ale Consiliului Europei că nu este obligatoriu pragul la abuzul în serviciu, iar dacă acesta se introduce nu este vorba de prag financiar.
“Prag la… prostie poate fi pus?
Comisia de la Veneția:
”Raportul privind relaţia dintre responsabilitatea politică şi penală a miniştrilor se referă, conform titulaturii sale, doar la situaţia miniştrilor. Acesta prevede: ‘… Comisia de la Veneţia consideră că prevederile penale naţionale privind „abuzul în serviciu”, „exces de autoritate” şi alte expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns şi aplicate cu un prag înalt, astfel încât acestea să poată fi invocate în cazuri unde fapta este de natură gravă, cum ar fi de exemplu infracţiuni grave împotriva proceselor democratice naţionale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparţialităţii administraţiei publice etc’. (paragraful 102).
Aşadar, decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă nu este în niciun caz unul financiar. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, dar nu şi la alte infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere”.
Ce intoxicări răspândesc sistemiștii? Că deciziile CCR sunt greșite și că nu se impune niciun prag. Și că totul este perfect acum, deci toată lumea… LA PUȘCĂRIE!
Păi, pe bani mulți, deontologești orice.
Unde zice CCR de prag valoric? Nicăieri. Nici eu și nimeni nu este de acord cu un prag ”de la care să furi”. Doar că la abuz nu este vorba de ”furt”… ci despre modalitatea în care se interpretează legea.
Deci abuzul în serviciu astăzi este atunci când un funcționar interpretează diferit legea față de procuror. Așadar, dacă o instanță de contencios administrativ anulează un act semnat de orice funcționar, atunci toți semnatarii … LA PUȘCĂRIE. Păi asta este ”prag înalt”?
Spun și repet la nesfârșit că Iordache, în lipsă de idei, a legiferat o tâmpenie cu ”prag valoric”. Total greșit: prag înalt trebuie să aibă în vedere SCOPUL acțiunii derulate de funcționar. Este infracțional sau nu acest scop?
Dacă doar așa ai citit tu legea, cum să te duci la pușcărie? Că așa vrea DNA? Nu. Deci ceea ce spune Comisia de la Veneția este exact asta: nu orice tâmpenie reinterpretată a procurorului trebuie reglementată ca infracțiune, ci doar acele abuzuri în mod vădit infracționale… ceea ce nu scrie azi în legea noastră penală expres, ci lasă judecătorii normali să înțeleagă… pe cei sistemiști nu.
Dragnea trebuie să înțeleagă ce se întâmplă, nu să își aranjeze ploi.”