Ce vrea să afle Comisia SRI de la generalul Coldea. A dat sau nu Liviu Dragnea informații la SRI?

Ce vrea să afle Comisia SRI de la generalul Coldea. A dat sau nu Liviu Dragnea informații la SRI?

În a doua rundă de audieri a fostului prim-adjunct SRI, comisia parlamentară de control a activității serviciului secret îl va chestiona pe generalul (r) Florian Coldea despre relația acestuia cu procurorii, cu judecătorii, cu partidele politice și cu presa. Parlamentarii sunt așteptați să lămurească dacă președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost unul dintre politicienii care au solicitat întâlniri informale cu conducerea SRI.

Audierea lui Coldea va avea loc cu trei zile înainte de Paște, de la ora 11.00, în Joia Mare. Pe agenda parlamentarilor se află subiectul presupusei sume de 500.000 euro pe care Florian Coldea i-ar fi cerut-o omului de afaceri Dorin Cocoș pentru finanțarea unei televiziuni, așa cum au relatat public atât fosta soție a lui Cocoș, Elena Udrea, dar și omul de afaceri Elan Schwartzenberg.

O altă temă la audierea lui Coldea este mărturia fondatorului PRO TV, Adrian Sârbu, care a relatat în comisia parlamentară de control a SRI că a fost martor când Florian Coldea a spus că „are soluţie pentru Dan Voiculescu”, înainte să se pronunţe instanţa.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Legăturile ascunse

Comisia parlamentară de control a SRI va mai cere informații detaliate despre petrecerile private organizate în vilele SRI în prezența mai multor politicieni, angajați ai serviciilor secrete, magistrați, angajați din poliție și armată.

Fostul director SRI, George Maior, a confirmat că aceste întâlniri aveau loc cu ocazia zilei SRI, a Zilei Naționale a României, dar și cu ocazia onomasticilor și zilelor de naștere ale sale și ale lui Coldea.

La petrecerile private au participat, a relatat Maior în comisia SRI, printre alții, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Laura Codruța Kovesi, Livia Stanciu.

 

DNA și ANI

Relația lui Florian Coldea cu DNA, cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, precum și relația serviciului secret cu Agenția Națională de Integritate (ANI) și fostul director al acesteia, Horia Georgescu, sunt și ele pe ordinea de zi a audierii lui Coldea, după ce președintele Klaus Iohannis și directorul SRI Eduard Hellvig au fost declarați incompatibili de ANI, pe vremea când primul era primar al Sibiului și al doilea era ministru al Dezvoltării, în urma unor note venite de la SRI.

 

Povestea „interlocutorilor” politici care au făcut potecă la serviciul secret

Unul dintre subiectele controversate de la audierea de joia viitoare se referă la numele politicienilor de top ai României cu care discutau oficialii SRI. Subiectul a fost atins la prima audiere a lui Coldea, pe 13 martie.

După aproape opt ore de audieri, Florian Coldea a citit, de pe foi A4, o declarație de presă redactată la un calculator, în care a afirmat că a explicat „în detaliu”, în cadrul audierii, cum relaționa SRI cu mai multe „categorii” de „interlocutori”, în cadrul unor întâlniri formale și informale.

„Am explicat în detaliu care sunt procedurile și modul de relaționare cu toate aceste categorii de interlocutori, cu care conducerea instituției a interacționat, atât formal dar și informal, însă doar în spiritul legii și al regulamentelor militare”, a spus Coldea.

Informări

Fostul număr 2 din ierarhia SRI nu a mai intrat în detalii, dar mai multe informații a oferit președintele Comisiei parlamentare. Potrivit lui Claudiu Manda, Coldea a relatat că au avut loc „informări” în cadrul unor întâlniri cu politicieni.

„A fost întrebat de relația domniei sale cu partidele politice, dacă a sprijinit un anumit partid politic sau altul, dacă a sprijinit persoane în conducerea unui partid politic care să ajungă, să acceadă la o funcție. A negat această implicare. A spus doar că, în contextul în care poate că a avut informări cu lideri politici, dar întâlnirile erau în calitatea lor de beneficiari legali ai SRI, adică aveau funcție de ministru, a zis că toate întâlnirile au fost inclusiv în prezența directorului civil al SRI, și anume dlui Maior. Când a fost întrebat despre vreo anumită persoană, a spus un punct de vedere fără să impună acest lucru”, a povestit Claudiu Manda.

 

Sursele voluntare

După audierea lui Coldea, unul din membrii comisiei de control a serviciului secret, deputatul USR Daniel Stanciu-Viziteu, a trimis un comunicat de presă în care a relatat un episod pe care Claudiu Manda și Florian Coldea nu l-au menționat.

„Florian Coldea a declarat ieri în cadrul audierilor din Comisia de control a SRI că au existat politicieni care se declarau voluntari să ofere informații și solicitau pentru acest lucru întâlniri cu conducerea Serviciului Român de Informații. În acest context l-am întrebat pe Florian Coldea dacă unul dintre acești politicieni voluntari era și Liviu Dragnea (președintele PSD, n.red.), însă am primit răspunsul clasic pe care îl oferă serviciul în momentul în care nu poate comenta sau dezvălui o informație, și anume celebrul „nici nu confirm, nici nu infirm”.

Menționez că în alte situații, ofițeri ai SRI sau conducerea serviciului au respins ferm alegațiile pe care leau considerat neadevărate”, a relatat acesta.

 

Nuanțe

În cadrul audierii, atunci când a vrut să spună că un lucru este neadevărat, Florian Coldea a negat clar. Claudiu Manda însuși a povestit cum fostul prim-adjunct SRI a fost întrebat dacă a ajutat la construcția vreunui partid politic, dacă a intervenit în favoarea omului de afaceri Ovidiu Tender și a răspuns: „Nu”.

Însă, întrebat dacă Dragnea se oferea voluntar să ofere informații SRI, Coldea nu a negat, ci a spus „Nu confirm, nu infirm”.

Același răspuns „Nu confirm, nu infirm” l-a oferit Coldea când a fost întrebat în comisia SRI de prezența sa acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009.

 

Beneficiarii din zona politică

Manda nu a negat discuția despre Dragnea pe care a povestit-o membrul USR din comisia SRI. Ba chiar a confirmat că existau politicieni care cereau să se întâlnească cu conducerea SRI. Manda a spus că SRI s-a întâlnit „de foarte multe ori” cu politicieni și că Florian Coldea a vorbit despre trei categorii de politicieni.

„Dl. Coldea a spus că relaţia domniei sale şi a şefului SRI, în contextul în care se întâlnea cu oamenii din zona politică de foarte multe ori, era aşa: vorbea de beneficiari legali care erau din zona politică - în speţă, de la preşedintele României, prim-ministru, miniştri şi alte categorii de oameni care sunt beneficiari legali. Doi - erau parteneri ai SRI şi se referea la şefii instituţiilor cu care existau protocoale de colaborare; şi trei - existau şi alţi politicieni care solicitau să aibă întrevederi cu conducerea SRI pe diferite teme”, a afirmat Manda. „De aici încolo, că a înţeles domnul Viziteu că nu ştiu cine era informator este o chestiune care doar atâta poate să înţeleagă domnul Viziteu”, a zis el, legat de Liviu Dragnea.

Potrivit lui Manda, Coldea a zis că aceste întâlniri erau pe subiecte care ţineau de activitatea SRI și că parlamentarii din comisia de control nu a „detaliat” subiectul pentru că nu au apreciat că ar avea vreo legătură cu vreo încălcare a legii.

 

„De ce să fie consilierul meu?”

 

După trecerea în rezervă a lui Florian Coldea, în cercurile politice a început să circule zvonul potrivit căruia fostul prim-adjunct SRI ar fi început să-l consilieze pe președintele PSD.

Dragnea a spus că nu a avut „genul ăsta de relații” cu Coldea pentru că fostul șef operativ al serviciului secret „nu este specialist pe zona politică”.

„S-a mai spus, se tot spune de ceva timp, prin oraşul ăsta mic, că dl Florian Coldea este consilierul meu. Trebuie să fii foarte greu ca să îţi vină consilier Florian Coldea, trebuie să fii totuşi într-o poziţie foarte grea în statul român ca să- ţi vină consilier Florian Coldea (...) Dl Coldea nu cred că e specialist pe partea de legislaţie, economică, socială şi aşa mai departe. (...) Nici nu cred că este specialist pe zona politică, şi atunci de ce să fie consilierul meu? Deci nu am avut genul ăsta de relaţii”, a declarat Dragnea, pe 30 ianuarie, la Antena 3.

 

„Nu sunt racolat, înțepat, tușat de servicii”

Președintele PSD a respins acuzațiile privind o eventuală relație a sa cu un serviciu secret de informații. „Acum ceva timp eram cu SRI, acum sunt cu SIE, mai auzeam pe unii care spuneau şi în campanie că sunt cu sistemul, acum ceva timp eram cu statul paralel: „Şi-a negociat, a negociat tot, ba cu Iohannis, ba cu statul paralel”. Sunt nişte minciuni. Nu am avut nicio relaţie, nici când eram mic, nici când eram mare, nici acum, când sunt mai înţelept, cu vreun serviciu de genul acesta. Să fiu racolat, să fiu înţepat, să fiu tuşat. Nu există aşa ceva. Dacă aveam aşa ceva, bubuia toată presa, apăreau tot felul de lucruri”, a mai declarat Dragnea.

 

Maior a fost sec, lui Coldea îi plac detaliile

Liderul comisiei parlamentare de control a SRI a povestit că fostul director SRI, George Maior, și fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, s-au comportat diferit la audieri. „Este o diferență. Pot să vă spun. Dl Maior, în foarte multe situații, a spus „Resping acest lucru. Lucrurile s-au făcut cu respectarea legii”. Și atât. Diferența este că în discuția cu dl Coldea am și detaliat anumite aspecte”, a spus acesta recent. „Comportamentul dlui Maior a fost de a lămuri mai sec și mai strict: „Resping această discuție”, „Resping această acuzație”, „Resping acest subiect””, a mai relatat Manda.