Comisia SRI: „Anaconda” a fost în vacanță cu Rizea, nu știm dacă facturile lui Coldea sunt reale
- Ana Petrescu
- 26 ianuarie 2017, 00:00
Eduard Hellvig a confirmat, ieri, la audierea din Parlament toate vacanțele petrecute de Florian Coldea cu Sebastian Ghiță. Totuși, facturile pe care le-a prezentat familia Coldea nu se știe dacă sunt reale
Este confirmat că au fost prezenți în insulele Seychelles, este confirmată prezența lor în Toscana și prezența dnei Coldea cu d-na Ghiță la Paris. Au prezentat documente justificative cu privire la cheltuielile ocazionate de aceste deplasări”, a spus Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei de control al SRI după o audiere de 7 ore în Parlament a directorului SRI, Eduard Hellvig. Totuși, Țuțuianu a spus că nu a fost clarificat dacă respectivele documente sunt reale sau nu. Preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI a dezvăluit că în vacanţa din Toscana în care au fost împreună Florian Coldea şi Sebastian Ghiţă au mai fost şi directorul SRI de la acea vreme, George Maior, precum şi fostul vicepremier Vasile Dîncu. El a spus că, în interiorul SRI, a fost verificată şi soţia lui Florian Coldea, care este colonel SRI. „Avem o problemă de raportare deontologică din perspectiva relaţiilor unui colonel SRI cu un membru al comisiei parlamentare de control al Serviciului”, a comentat Adrian Ţuţuianu.
FOTO; Hellvig a adus la Parlament 4 valize cu documente prin care să dovedească ceea ce a afi rmat la audieri FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Elena Istode, problemă de raportare deontologică
Săptămâna trecută, după o anchetă internă, Florian Coldea a fost eliberat din funcție și apoi trecut în rezervă pentru a avea drept la pensie.
Tot ieri, membrii comisiei parlamentare au fost informaţi că generalul de brigadă Elena Istode, poreclită „Anaconda”, a fost în vacanţă alături de familia lui Cristian Rizea la Nisa şi la Monaco. Reamintim că această informație a fost publicată în exclusivitate de Ion Cristoiu. Ţuţuianu a apreciat, că prezenţa generalului de brigadă în concedii alături de familia fostului deputat PSD Cristian Rizea nu a fost ilegală, dar este problematică din punct de vedere deontologic. „Din datele puse la dispoziţie de comisie rezultă că a fost prezentă, împreună cu familia Rizea, în Monaco şi la Nisa, că o parte importantă, cheltuielile au fost suportate de doamna general şi că aceste relaţii au la bază calitatea de foste colege de facultate a doamnei general, respectiv doamnei Rizea şi că aceste activităţi, aceste concedii, au fost raportate conducerii SRI în conformitate cu procedurile interne de lucru”, a declarat Ţuţuianu, precizând că ancheta internă din SRI nu este închisă.
El a adăugat că şeful SRI a informat comisia că pregăteşte un cod deontologic care să clarifice limita relaţiilor pe care le poate avea un ofiţer de informaţii SRI.
„SRI nu are și nu va avea acoperiți”
Totodată, Eduard Hellvig a negat existența ofițerilor acoperiți. „SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică şi în Jusitiţie”, a declarat directorul SRI. El a precizat că, în mandatul său, Serviciul nu se va ocupa de jocuri de putere şi nu va organiza proteste, aşa cum s-a afirmat în anumite locuri. Hellvig a precizat că au existat protocoale de colaborare cu organele de aplicare a legii, dar ofiţerii SRI au oferit doar asistenţă tehnică de specialitate, în baza şi în limitele legii.
În final, șeful Comisiei de control al SRI a spus că Victor Ponta și Florian Coldea vor fi audiați în Parlament, la fel și Sebastian Ghiță, după ce va fi găsit.
Procurorii foloseau SRI la filaje
Parchetul General a transmis informații referitoare la Protocolul dintre Ministerul Public și SRI, valabil până în anul 2016, atunci când Curtea Constituțională a decis că implicarea serviciului secret în anchetele penale nu este legală. Așa cum a dezvăluit, în premieră, Evenimentul zilei, în urmă cu câteva zile, procurorii lucrau cu ofițerii SRI din 1998. Ofițerii serviciului secret se ocupau de supraveghere tehnică, precum montarea de aparatură pentru înregistrările ambientale și exercitarea activităților de supraveghere operative, precum filajele. Cele două instituții mai au dreptul să colaboreze pentru infracţiuni de terorism şi contra securităţii naţionale, pentru care SRI are competență. (Petrișor Cană)
Ghiță avea informații de interes național
SRI a mai comunicat că Sebastian Ghiţă nu este ofiţer acoperit, dar că a participat la întâlniri SRI în 2010-2012 „în calitate de persoană care avea informaţii de interes pentru securitatea naţională”. Relaţia dintre Florian Coldea şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a făcut obiectul unei discuţii în cadrul audierilor din comisia parlamentară de control a SRI. „Sigur că am întrebat şi acest lucru. Comisia de control intern ne-a comunicat că doamna Kovesi a fost prezentă la activităţi ale SRI, activităţi în principal cu caracter public sau care au ţinut de colaborarea instituţională dintre cele două instituţii menţionate”, a relatat Adrian Ţuţuianu. (Ionel Dancu)