Evenimentul Zilei > Justitie > Comisia IORDACHE, revine. Misiunea sa, APLICAREA avizului Comisiei de la Veneția
Comisia IORDACHE, revine. Misiunea sa, APLICAREA avizului Comisiei de la Veneția

Comisia IORDACHE, revine. Misiunea sa, APLICAREA avizului Comisiei de la Veneția

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiției se reactivează.

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiției ar urma să pună în aplicare avizul Comisiei de la Veneția.

Comisia de la Veneţia a recomandat autorităţilor de la București să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiţiei, modul de numire şi revocare a magistraţilor, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menţinerea rolului preşedintelui ţării şi al Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia de la Veneţia a formulat următoarele recomandări adresate autorităţilor din România:

„Să reexamineze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituţie, în perspectiva oferirii condiţiilor pentru un proces de numire / revocare neutru şi obiectiv, prin menţinerea rolului instituţiilor, precum preşedintele ţării şi Consiliul Superior al Magistraturii, capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei”;

„Să elimine ori să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior să invalideze soluţiile procurorilor pentru situaţiile de nefundamentare”;

„Să elimine restricţiile propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: