Comisia Europeană reia ofensiva împotriva Budapestei

Comisia Europeană reia ofensiva împotriva Budapestei Comisia Europeana sursa: Arhiva EVZ

Executivul comunitar a sesizat vineri Curtea de Justiție a Uniunii Europene în două dosare privind statul de drept în Ungaria. De asemenea, a fost lansată o procedură de infringement împotriva țării după ce guvernul a decis să reducă prețul benzinei doar pentru cetățenii săi.

Recent, Comisia Europeană a salutat eforturile Ungariei de a ține cont de recomandările sale în lupta împotriva corupției, în timp ce Budapesta dorește să înceapă să primească ajutorul de 7,2 miliarde de euro la care poate pretinde în cadrul planului european de redresare de 750 de miliarde de euro. Însă vineri, 15 iulie, executivul comunitar a revenit la ofensiva împotriva guvernului lui Viktor Orban și a încălcărilor statului de drept, notează Le Monde.

Bruxelles-ul a anunțat într-adevăr că a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) împotriva Ungariei pentru o lege care interzice difuzarea în fața minorilor de conținuturi privind homosexualitatea sau schimbarea de gen. Acesta este un nou pas în procedura de încălcare a dreptului comunitar lansată de Comisie în urmă cu un an, când a trimis Budapestei o scrisoare de avertizare despre acest text homofob, adoptat pe 15 iunie 2021.

Cazul a stârnit proteste în timpul Consiliului European din 24 iunie, în timpul căruia mai mulți șefi de stat și de guvern europeni l-au chestionat pe omologul lor maghiar, Viktor Orban, despre legea „homofobă”. „Acceptarea mea ca gay a fost, pentru mine, cel mai dificil lucru. Să aud că asta ar fi din cauză că m-am uitat la ceva la televizor când eram mai tânăr este inacceptabil. La fel de inacceptabilă este amestecarea pedofiliei, pornografiei și a homosexualității”, a declarat premierul luxemburghez Xavier Bettel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Omologul său olandez, Mark Rutte, a cerut Budapestei să abroge legea, în caz contrar, a spus el, Ungaria „nu mai are nimic de făcut în Uniunea Europeană”. ”Ai fost un liberal, Viktor. Ce s-a întâmplat între timp?” - l-a întrebat retoric, la rândul său, Emmanuel Macron.

 Legea anti-LGBT

La vremea respectivă, Ursula von der Leyen se pregătea să plece la Budapesta, pentru a-și da oficial acordul pentru eliberarea de fonduri europene în cadrul planului de redresare. Fostul ministru al Angelei Merkel a renunțat atunci la deplasare și a amânat decizia. În cele din urmă, Comisia, la scurt timp după aceea, a considerat insuficiente instrumentele de combatere a corupției în Ungaria și i-a cerut lui Viktor Orban să le remedieze dacă dorește să primească acești bani, situație care nu s-a mai schimbat de atunci.

Legea anti-LGBT, a explicat vineri Comisia, „încalcă drepturile fundamentale ale omului, precum și valorile Uniunii Europene”. În plus, contravine regulilor pieței interne, în măsura în care împiedică libera circulație a mijloacelor audiovizuale care ar conține, de exemplu, imagini ale familiilor homosexuale și care nu ar mai putea fi vândute în Ungaria. Vineri, Comisia a anunțat, de asemenea, că a sesizat CJUE împotriva deciziei autorității de reglementare ungare de a priva postul de radio independent Klubradio de licență, măsură văzută ca o nouă lovitură pentru pluralismul mass-media. Executivul a lansat o procedură de infringement pe acest subiect în iunie 2021. „În UE, cea mai mare zonă democratică din lume, niciun radio liber nu ar trebui să fie privat de timp de antenă din motive neobiective, de o procedură administrativă discriminatorie”, a reacționat Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

În general, executivul UE a arătat cu degetul Ungaria în ultimul său raport privind statul de drept, publicat joi. Sunt menționate deficiențele „sistemice” ale țării în statul de drept, fiind criticate, printre altele, presiunile asupra organizațiilor societății civile, lipsa de transparență în procedura legislativă și obstacolele în calea accesului publicului larg la informație. În aprilie, Bruxelles-ul a activat o procedură care ar putea duce la suspendarea plății fondurilor europene către această țară, din cauza îngrijorărilor legate de condițiile de atribuire a contractelor publice, a lipsei de control și a transparenței în utilizarea fondurilor și a neajunsurilor în lupta împotriva fraudei și corupției.

Semne de deschidere

În sfârșit, vineri, Comisia a anunțat deschiderea unei noi proceduri de infringement împotriva Budapestei, care a înghețat prețul combustibilului la 1,20 pe litru doar pentru șoferii înmatriculați în Ungaria, încălcând astfel regulile pieței unice. Într-o scrisoare de avertizare, Bruxelles-ul cere autorităților maghiare să respecte regulile europene privind „libera circulație a mărfurilor și serviciilor”, „libera circulație a cetățenilor” și „principiul nediscriminării”.

Pe măsură ce prețurile la energie cresc în toată Europa și Rusia amenință că va închide robinetul de gaz, Comisia se teme că, la fel ca în timpul crizei Covid-19, unele state membre vor merge pe drumul lor și nu se vor solidariza unele cu altele. În acest context, decizia lui Viktor Orban de a vinde benzină mai ieftină maghiarilor decât altor europeni îngrijorează Bruxelles-ul. La începutul după-amiezii de vineri, guvernul ungar nu reacționase încă la aceste trei proceduri lansate simultan de Comisia Europeană. Dacă legea care interzice afișarea conținutului homosexual în fața minorilor a fost de fapt aplicată într-un mod relativ relativ pe teren de la adoptarea ei în vara anului 2021, Klubradio a fost privat de licență începând din februarie 2021. La rândul său, prețul înghețat al benzinei, în prezent cel mai scăzut din toată Europa, este una dintre politicile majore ale lui Viktor Orban de atragere a alegătorilor săi. Renunțarea la el ar putea fi costisitoare pentru imaginea lui Orban, care deja a fost nevoit să pună capăt, în ultimele zile, la diferite cadouri electorale, din cauza împovărării excesive a finanțelor publice. Aceste anunţuri au provocat demonstraţii timp de mai multe seri la rând pe străzile Budapestei.

Confruntate cu scăderea forintului față de euro și cu inflația galopantă, autoritățile maghiare lansează semne de deschidere față de Bruxelles, care încă blochează cele 7,2 miliarde de euro ale planului de redresare din cauza exceselor Ungariei în privința statului de drept. Astfel, mai mulți apropiați ai lui Orban s-au întâlnit cu oficiali europeni pentru a da asigurări că Budapesta ar fi gata să introducă unele dintre reformele cerute de Bruxelles. Ministrul Fondurilor Europene, Tibor Navracsics, a menționat chiar joi aderarea Ungariei la Parchetul European, care ar putea astfel să investigheze corupția din țară. O posibilitate până acum ferm exclusă de Orban.

(Autori: Virginie Malingre și Jean-Baptiste Chastand)

https://www.lemonde.fr/international/article/2022/07/15/la-commission-europeenne-repart-a-l-offensive-contre-budapest_6134961_3210.html

Traducerea: Ruxandra Lambru/rlambru/czaharia