Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare cu Serbia

Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Serbia. Executivul de la Bruxelles spune că negocierile de aderare ar trebui să înceapă doar după ce Belgradul îşi îmbunătăţeşte relaţiile cu Kosovo, relatează Euronews.

Comisia Europeană a recomandat, azi, deschiderea negocierilor de aderare cu Muntenegru şi oferirea statutului de candidat pentru Serbia, în pachetul privind extinderea Uniunii.

Comisia Europeană a evaluat progresele făcute, pentru aderarea la UE, de către statele din Balcanii de Vest, Turcia şi Islanda, în ultimul an.

"Recomandările de astăzi pentru Muntenegru şi Serbia arată că procesul de extindere stimulează reforme pe teren şi ajută la crearea unei Europe mai stabile şi prospere. Puterea procesului de extindere de a determina transformări transmite un mesaj puternic de speranţă în acest moment dificil, atât pentru statele membre ale Uniunii Europene, cât şi pentru ţările din procesul de extindere", a anunţat, într-un comunicat, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, cu ocazia prezentării pachetului anual privind extinderea Uniunii Europene. Progrese notabile

Raportul arată, potrivit portalului Novinite, că arestarea ultimilor doi acuzaţi de crime de război din fosta Iugoslavie şi predarea lor către Tribunalul Penal Internaţional de la Haga au înlăturat un obstacol important din calea spre integrarea europeană a Serbiei şi au marcat un pas important spre reconciliere în regiune. Un dialog între Belgrad şi Priştina a fost stabilit şi a avut primele rezultate. Acest dialog trebuie să continue în mod constructiv, spun oficialii europeni.

Pe de altă parte, Muntenegru şi-a întărit reformele bazate pe priorităţile redactate de UE. Comisia Europeană confirmă şi recomandările anterioare de deschidere a negocierilor de aderare cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi aminteşte decizia de acordare a permisiunii de călătorie fără viză în spaţiul Schengen pentru Albania şi Bosnia-Herţegovina.

CE subliniază faptul că domnia legii, capacitatea administrativă, reformele economice şi combaterea şomajului rămân provocări importante în regiunea Balcanilor de Vest. Există încă probleme precum cele privind cooperarea regională, reforme întârziate în arii cheie, cum ar fi libertatea presei, şi mai există şi diferendul privind statutul Republicii Kosovo.