Comisia Europeană propune un nou model de aderare la UE. Miercuri, Comisia Europeană a prezentat o propunere prin care statele candidate la aderarea la UE, inclusiv Ucraina, Republica Moldova și țările din Balcanii Occidentali, să fie integrate în mod treptat și printr-un proces ce implică măsuri „reversibile”.
Comisia Europeană propune un nou model de aderare la UE
Practic, Comisia Europeană propune avansarea unor beneficii și obligații ale apartenenței la Uniunea Europeană înainte ca țara respectivă să devină membră cu drepturi depline, conform unui raport al Comisiei Europene publicat miercuri.
Această „integrare graduală” ar trebui să fie „reversibilă”, având ca obiectiv asigurarea unei pregătiri corespunzătoare atât pentru UE, cât și pentru viitoarele state membre, în vederea extinderii.
Începând cu valurile de extindere din 2004, au fost instituite perioade de tranziție care au permis statelor membre existente să limiteze accesul pe piața lor a forței de muncă din noile state membre, pentru o perioadă de până la opt ani. Conform propunerii Comisiei, aceste perioade de tranziție ar putea deveni reversibile, ceea ce ar deschide posibilitatea scurtării lor.
Cum se va schimba procesul de aderare la UE
Noua abordare propusă de Comisie oferă „direcţii sporite pentru integrare graduală a ţărilor candidate la aderare în politici determinate ale UE, deja înainte de aderarea lor”, explică executivul comunitar.
Cu toate acestea, acesta subliniază că accesul deplin la piața UE va necesita „aplicarea completă a unui set unic și cuprinzător de drepturi și obligații, care nu pot fi selectate la alegere”, precizează DPA și EFE.
De asemenea, Comisia Europeană subliniază în documentul său că aderarea la UE este condiționată de „respectarea incontestabilă şi aplicarea continuă a valorilor de bază ale UE”, o aluzie la disputele Bruxellesului cu Polonia şi Ungaria pe tema statului de drept.
Liderilor statelor UE deja membre le va reveni responsabilitatea de a stabili în mod concret măsurile, domeniile, etapele și obligațiile corespunzătoare unui astfel de proces de aderare treptată.
Cu toate acestea, pentru ca beneficiile aderării să devină realitate, atât UE cât și statele candidate trebuie să fie bine pregătite, iar procesul de aderare trebuie să se bazeze pe merit, conform raportului.
Comisia Europeană propune și un nou mecanism decizional
În contextul acestei pregătiri, Comisia Europeană exprimă și dorința sa de reformare a mecanismului decizional în cadrul UE, propunând luarea unui număr mai mare de decizii prin majoritate calificată și reducerea utilizării regulii unanimității. Federaliștii, susținătorii transferului de mai multă putere către instituțiile europene în detrimentul statelor naționale, doresc eliminarea completă a acestei reguli.
Argumentând că odată cu extinderea numărului de state membre în UE, riscul blocării decizionale prin aplicarea regulii unanimității crește, în special în domeniile politicii externe și fiscalității, Comisia Europeană propune un nou mecanism decizional care să permită utilizarea mai frecventă a majorității calificate. Cu toate acestea, se prevăd și excepții pentru protejarea unor interese naționale strategice. Majoritatea calificată în prezent presupune sprijinul a 15 din cele 27 de state membre, reprezentând cel puțin 65% din populația UE.
Tratatele UE ar necesita, de asemenea, o revizuire
Cu toate acestea, Comisia Europeană nu vede necesitatea revizuirii tratatelor UE în raportul său, deoarece Tratatul de la Lisabona include deja ceea ce sunt cunoscute sub denumirea de „clauze pasarelă”. Acestea permit luarea deciziilor în Consiliul UE prin majoritate calificată în loc de unanimitate.
„Extinderea este o investiţie geopolitică ce va spori greutatea politică şi economică a UE pe scena mondială”, a afirmat la prezentarea raportului Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, care a descris acest document drept „primul pas către inevitabilele reforme ale UE care să ne pregătească pentru o Uniune mai mare, cu o serie de schimbări politice în profunzime care vor fi iniţiate la începutul anului 2025”.
Ce state vor să facă parte din Uniunea Europeană
Statele candidate la aderare în prezent sunt Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Albania, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina. De asemenea, Turcia este oficial candidată, dar procesul de aderare al acesteia este blocat.