Comisia Europeană plănuiește un nou ajutor financiar pentru Ucraina în 2023, sub forma unor împrumuturi. Dobânda va fi suportată de membrii UE

Comisia Europeană. Sursa: Tanaonte | Dreamstime.com

Comisia Europeană a propus celor 27 de state membre UE să acorde un nou ajutor financiar pentru Ucraina, în 2023, în valoarea de 18 miliarde de euro.

Banii vor fi acordați sub formă de împrumuturi, însă dobânzile vor trebui să fie suportate de statele membre al Uniunii. Ucraina ar urma să ramburseze banii din aceste împrumuturi începând cu anul 2033.

Un nou ajutor financiar pentru Ucraina din partea UE

Împrumuturile UE pentru Ucraina sunt prevăzute pe o perioadă de cel mult 35 de ani, iar fondurile puse la dispoziția țării sunt împrumutate de Comisia Europeană de pe piețe.

„Acest ajutor financiar stabil, regulat şi previzibil, în medie de 1,5 miliarde de euro pe lună, va permite acoperirea unei părţi importante a nevoilor de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, pe care autorităţile ucrainene şi Fondul Monetar Internaţional le estimează la 3-4 miliarde de euro pe lună”, a susținut Comisia Europeană într-un comunicat transmis.

Potrivit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ajutorul ar permite ca Ucraina să poată continua să funcționeze, iar cetățenii să beneficieze de servicii publice. Totodată, ar permite garantarea faptului că infrastructura distrusă de Rusia poate fi reconstruită.

Executivul european speră ca propunerea care permite un nou ajutor Ucrainei va fi adoptată de Consiliu şi de Parlamentul European până la sfârşitul anului astfel încât primele fonduri să poate fi transferate încă din ianuarie 2023.

Ungaria se opune propunerii

Ungaria s-a opus deja propunerii înaintate de executiv. „Spunem da sprijinului pentru Ucraina, dar ne opunem unui credit comun”, a declarat în faţa presei şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyás.

Acesta nu este un veto, întrucât este vorba despre o decizie comună, iar dacă nu o sprijinim, atunci nu va exista o decizie”, a mai adăugat oficialul ungar.

În anul 2022 UE a acordat Ucrainei un sprijin financiar de aproximativ șase miliarde de euro. În contextul în care economia ucraineană este devastată de aproape nouă luni de ofensivă militară rusă, FMI anticipează o recesiune de 35% din PIB pentru Ucraina în 2022, potrivit Agerpres.