Comisia Europeană lovește în sistemul bancar. Amenzi uriașe pentru cinci bănci importante
- Ionel Sclavone
- 2 decembrie 2021, 19:01
Un număr de cinci dintre cele mai importante bănci din Europa au fost sancționate de Comisia Europeană (CE) pentru constituirea unui cartel pe piața operațiunilor de schimb valutar.
Cele cinci bănci au fost amendate de Comisia Europeană cu 344 de milioane de euro în urma unei anchete care a început încă din anul 2013. Este vorba despre UBS, Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS), HSBC şi Crédit Suisse care au fost găsite vinovate pentru constituirea unui cartel pe piaţa operaţiunilor de schimb valutar. În urma anchetei lansate de la Bruxelles s-au aplicat deja sancţiuni în sumă totală de un miliard de euro, în anul 2019, după cum relatează AFP.
În urma investigației s-a constatat că traderii care acţionau în numele acestor bănci se coordonau în strategiile de negociere pentru operaţiuni spot cu anumite valute.
„Hotărârile noastre privind cartelurile (...) arată clar că Comisia vrea să vegheze ca sectorul financiar să fie sănătos şi concurenţial”, se arată într-un comunicat de presă care îl citează pe comisarul european însărcinat cu Concurenţa Margrethe Vestager.
Înțelegerea ilegală a celor cinci bănci a adus atingere integrităţii sectorului financiar, în detrimentul economiei şi consumatorilor europeni, sublinaiză ea.
Cum s-au comportat băncile în cadrul anchetei
Soluţionarea dosarului a făcut obiectul unei tranzacţii cu patru dintre cele cinci grupuri implicate. Astfel, banca elveţiană UBS a beneficiat de o imunitate totală, după ce a dezvăluit dosarul Comisiei Europene. În urma colaborării reprezentanților săi, banca a scăpat de amenda de 94 de milioane de euro, în pofida implicării sale în practici frauduloase.
Cele trei bănci britanice - Barclays, RBS şi HSBC - au beneficiar de reduceri ale amenzilor, după ce şi-au recunoscut faptele şi au colaborat în cadrul anchetei. Sancţiunile celor trei se ridică la 54,3 milioane de euro, 32,5 milioane de euro şi, respectiv, 174,3 milioane de euro.
Pe de altă parte, Crédit Suisse, nu a cooperat şi nu a beneficiat de reduceri prevăzute de proceduri. Banca elveţiană a fost amendată cu 83,3 milioane de auro.
Aceste sancţiuni ţin cont de valoarea veniturilor realizate de către fiecare dintre bănci în Europa, de gradul gravităţii şi de durata infracţiunilor constatate.