Comisia Europeană a început evaluarea aprofundată a planurilor de redresare şi rezilienţă (PNRR) pe care le-a primit din partea statelor membre pentru a accesa fonduri din planul european de relansare a economiilor afectate de pandemia coronavirusului.
Planurile de redresare şi rezilienţă vor fi evaluate pe baza a 11 criterii transparente prevăzute în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, componenta principală a programului de relansare NextGenerationEU. După cum este prevăzut în acest regulament, pe parcursul întregii perioade de evaluare, Comisia va acţiona în strânsă colaborare cu statul membru în cauză cu scopul de a clarifica orice potenţială întrebare deschisă, spre exemplu prin solicitarea de informaţii suplimentare.
''Obiectivul nostru este de a colabora cu statele membre pentru a asigura utilizarea optimă a acestor fonduri'', precizează Comisia Europeană.
Scandalul PNRR: ”Nu comentăm documentele apărutr pe surse”
În legătură cu situația România, Comisia Europeană a făcut unele precizări. „De regulă, nu comentăm documentele apărute pe surse. Comisia a primit planul de recuperare și reziliență al României și și-a început evaluarea aprofundată a planului. Acest proces este în desfășurare, astfel încât informațiile conform cărora Comisia a respins planul nu sunt corecte.
Pe întreaga perioadă de evaluare, Comisia este în contact permanent cu toate statele membre, inclusiv România, cu privire la conținutul planurilor lor de recuperare și reziliență. Acest proces este o parte complet normală a procedurii de evaluare, astfel cum se prevede în Regulamentul RRF. Scopul este de a clarifica orice întrebări prin căutarea de informații suplimentare. În timp ce întreprindem evaluarea planurilor pe care le-am primit, nu vom putea să comentăm măsuri individuale sau să oferim o evaluare preliminară”, a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei, pentru Digi24, care a precizat că România a cerut o prelungire a perioadei de evaluare, care a fost acceptată.
Cum se împart banii: 750 de miliarde de euro
NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, menit să contribuie la repararea daunelor economice şi sociale imediate provocate de pandemia de coronavirus. În centrul NextGenerationEU se află Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, care va pune la dispoziţie până la 672,5 miliarde de euro pentru a sprijini investiţiile şi reformele. Această sumă se împarte în granturi în valoare totală de 312,5 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 360 de miliarde de euro.
Potrivit UE, după pandemia de COVID-19, Europa va fi mai verde, mai digitală, mai rezilientă şi mai bine pregătită să facă faţă provocărilor actuale şi viitoare.
Comisia Europeană are două luni pentru a aviza planurile naţionale, una dintre condiţiile esenţiale pentru aprobarea lor fiind ca din sumele prevăzute statele membre să aloce cel puţin 37% tranziţiei ecologice şi 20% sectorului digital.