Comisia Europeană a propus, ieri, înființarea unei noi agenții responsabile cu paza de coastă și supravegherea frontierelor externe ale Uniunii. Noua agenție se va baza pe resursele Frontex și pe cele ale statelor membre, își va achiziționa propriul echipament și va putea mobiliza la frontierele externe, în cel mult trei zile, o forță de reacție rapidă.
Conform propunerii, dacă o anumită situație la frontierele externe pune în pericol funcționarea spațiului Schengen iar statul membru în cauză nu poate sau refuză să acționeze, noua agenție va putea fi autorizată de Comisia Europeană să intervină în teren prin mobilizarea echipelor de experți.
Protecție sporită a frontierelor externe
Comisia Europeană a propus, de asemenea, introducerea controalelor sistematice obligatorii asupra cetățenilor UE la punctele de trecere a frontierelor externe.
Controalele presupun verificarea informațiilor disponibile prin intermediul bazelor de date (Sistemul de Informații Schengen, baza de date a Interpol cu privire la documentele de călătorie furate sau pierdute, precum și alte baze de date naționale), fără ca acestea să întârzie trecerea frontierelor.
În prezent, consultarea bazelor de date este obligatorie doar în cazul cetățenilor statelor terțe, și aleatorie în cazul cetățenilor Uniunii.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat: Pentru a garanta libera circulație într-un spațiu fără controale la frontierele interne, gestionarea frontierelor externe trebuie să fie o responsabilitate partajată. Criza refugiaților a scos în evidență punctele slabe ale mecanismelor menite să asigure menținerea standardelor Uniunii Europene. Din acest motiv este nevoie acum de crearea unui adevărat sistem integrat de gestionare a frontierelor. Propunerea de astăzi aduce laolaltă o agenție mai puternică, cu propriile resurse, și autoritățile statelor membre, care vor continua să fie responsabile cu gestionarea de zi cu zi a frontierelor. Mecanismul propus astăzi va permite identificarea în timp real a punctelor slabe și remedierea lor, îmbunătățind astfel capacitatea noastră de a face față acelor situații care pun sub presiune o anumită secțiune a frontierei externe."
Context
Propunerile Comisiei sunt necesare pentru o mai bună gestionare a fluxurilor migratorii și pentru creșterea securității frontierelor externe, conform solicitării formulate de miniștrii de interne ai statelor membre reuniți la Consiliul din 20 noiembrie 2015.
Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene vor decide asupra propunerilor Comisiei prin procedura legislativă ordinară.