Comisia Europeană, despre atacurile cibernetice legate de Rusia: "O amenințare reală"

Hacker rus. Sursa Foto- Dreamstime

Potrivit vicepreședinte la Comisia Europeană, lupta împotriva acestui pericol va fi intensificată în perspectiva alegerilor europene.

Vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Margaritis Schinas, a declarat, miercuri, că atacurile cibernetice se vor intensifica în preajma alegerilor europene din iunie și a subliniat că există o "amenințare reală" din partea Rusiei în zona securităţii digitale. Politicianul, care a început o vizită de două zile în Andaluzia la Malaga, le-a declarat jurnaliştilor că "Europa continuă să reprezinte o lumină, o oază de securitate şi raţiune într-o lume dificilă".

"Sunt mulți care vor să atace Europa, sunt mulți care văd succesul european ca pe o amenințare", a spus Schinas. "Există forțe populiste eurofobe, sunt lideri autoritari care vor să ne atace", a declarat el după ce a subliniat că în prezent "câmpul de luptă" nu este doar cel convențional din Ucraina, ci tot mai mult lumea digitală.

Comisia Europeană, alarmă după atacurile cibernetice

Vicepreședintele a spus că este o "luptă dificilă" care "se va intensifica" în următoarele săptămâni din cauza alegerilor europene, pe care le-a calificat drept "al doilea cel mai important proces electoral din lume după alegerile din India". Întrebat în ce măsură Comisia Europeană vede o amenințare din partea Rusiei înainte de alegeri, el a răspuns: "Nu este ipotetic, o vedem".

La fel, politicianul a explicat că săptămâna trecută "au fost știri și rezultate ale investigațiilor transfrontaliere în Europa cu privire la ingerințe ruseşti, inclusiv în Parlamentul European", și că au fost depistate "valuri de atacuri" ale infractorilor cibernetici în care "există clar o legătură cu Rusia". În aceste atacuri este folosită "tehnologia deepfake", o tehnică ce permite crearea de conținut falsificat. După cum a susținut el, scopul ar fi "să conceapă tot felul de povești pentru a ataca ceea ce reprezintă Europa".

Construirea apărării

În acest scenariu, Schinas a afirmat că "Europa a încetat să mai fie naivă și își asumă acum un rol mult mai de încredere, ofensiv, nu doar defensiv" și are echipe specializate care sunt capabile să răspundă acestor atacuri, pe lângă noile reguli de guvernare care s-au dezvoltat în ultimii cinci ani. Mai mult, el a spus că a fost "rescris" cadrul de reglementare al guvernanței digitale și "s-a făcut mult mai mult în acești cinci ani de la Bruxelles decât s-a făcut în 65 de ani de integrare europeană înainte".

Apărarea împotriva acestor atacuri este o "obligație" care le revine "tuturor europenilor, liderilor naționali și autorităților regionale", a spus Schinas, care este, de asemenea, responsabilul Comisiei Europene pentru promovarea modului european de viață. El a ținut să sublinieze, într-o altă instanță, că Centrul Andaluz de Securitate Cibernetică face parte dintr-o rețea de instrumente de apărare împotriva acestor amenințări, în "tandem" cu sectorul privat.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / 20minutos.es