Comisia Europeană, cu ochii pe expulzările romilor din Franţa
- Paul Ciocoiu
- 10 august 2012, 17:20
Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape modul în care autorităţile franceze desfiinţează taberele de romi şi vrea să se asigure de respectarea garanţiilor împotriva expulzărilor arbitrare şi tratamentelor discriminatorii, a declarat astăzi o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar.
"Serviciile vicepreşedintei responsabile cu justiţia Viviane Reding sunt în contact cu autorităţile franceze şi analizează situaţia pentru a se asigura că sunt respectate regulile europene", a explicat Mina Andreeva pentru AFP.
"Este un test pentru noile autorităţi franceze", a comentat mai dur un responsabil european sub protecţia anonimatului. "Comisia vrea să verifice dorinţa Franţei de a aplica regulile pe care le-a introdus în legislaţia sa", a explicat el.
Nemulţumită în urmă cu doi ani de modul în care guvernul francez de dreapta expulza romi, în marea lor majoritate originari din România şi Bulgaria şi, prin urmare, cetăţeni europeni, Viviane Reding nu a ezitat să-l înfrunte pe preşedintele Nicolas Sarkozy.
Sub ameninţarea unei proceduri pentru discriminare, Parisul a acceptat în final să-şi modifice legislaţia naţională pentru a ţine mai bine cont de reglementările europene privind repatrierea cetăţenilor UE.
Legislaţia franceză a inclus toate "garanţiile care îi protejează pe cetăţenii Uniunii împotriva expulzărilor arbitrare şi tratamentelor dicriminatorii", afirma Viviane Reding în august 2011, aminteşte agenţia franceză, preluată de Agerpres.
Însă, în 2012, tot în cursul verii, noul ministru de interne, socialistul Manuel Valls, le-a trasat ca misiune prefecţilor să desfiinţeze taberele de romi "când există o decizie în justiţie" şi să încerce să-i determine să se întoarcă voluntar în ţara lor de origine.
Circa 200 de romi au fost repatriaţi voluntar joi din Lyon în România. Cei care au fost de acord să se întoarcă în România au primit câte 300 de euro, în cazul adulţilor, şi câte 150 de euro, în cazul copiilor. Asociaţiile care militează pentru apărarea drepturilor romilor au acuzat că este vorba de o acţiune de "expulzare sub acoperire umanitară".
Conform asociaţiei Medecins du Monde, 15.000 de romi trăiesc în Franţa de 20 de ani, o cifră constantă în ciuda expulzărilor, deoarece persoanele repatriate voluntar revin sistematic.
Chiar dacă sunt cetăţeni europeni, romii nu au acces la piaţa muncii din cauza "măsurilor tranzitorii" aplicate cetăţenilor bulgari şi români de 10 ţări ale Uniunii Europene, printre care şi Franţa, până la sfârşitul lui 2013.