Comisia Europeană cere României să recupereze subvențiile acordate ilegal de APIA

Comisia Europeană cere României să recupereze subvențiile acordate ilegal de APIA

După ce procurorii DNA i-au reținut pe directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Gheorghe Dorel Benu, și pe Delia Moldoveanu, director executiv adjunct APIA Centrul Județean Suceava, Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloș, cere autorităților de la București să garanteze că se cunosc dimensiunile presupusei fraude și că se va face tot ceea ce este necesar pentru recuperarea subvențiilor acordate ilegal.

„Salutăm faptul că autoritățile române au identificat presupusa fraudă și s-au luat măsurile necesare în mod rapid și eficient. Autoritățile române trebuie să facă tot ceea ce este necesar pentru a garanta că dimensiunile acestei fraude sunt pe deplin cunoscute și pentru a recupera fondurile care au fost acordate în mod incorect”, afirmă Roger Waite, citat în comunicatul remis de Reprezentanța Comisiei Europene (CE) la București.

Totodată, reprezentantul Executivului european cere Bucureștiului să prezinte garanții că interesele Uniunii Europene sunt protejate. „Este important să existe toate garanțiile că sunt protejate interesele financiare ale Uniunii Europene și contribuabililor săi. Acest lucru este important pentru agricultori și societate în toate statele membre, inclusiv, desigur, România. Autoritățile române sunt chemate să garanteze că buna gestionare a fondurilor UE, prin intermediul Agenției Naționale de Plăți, se face în deplină siguranță și să ia toate măsurile necesare în acest sens”, a adăugat Roger Waite.

Ieri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat că este posibil ca APIA să treacă printr-un process de reorganizare, care implică și schimbarea conducerii centrale a agenţiei, în urma scandalului de fraudă cu fonduri europene în care este suspectat că ar fi implicat şi directorul general al APIA, Gheorghe Dorel Benu. „Va fi un proces de reorganizare la APIA, aşa cum este derulat şi la APDRP. Vom vedea în ce măsură vom reorganiza şi ce se va întâmpla, dar până când nu vom avea o decizie a instanţei nu putem decide într-un sens sau altul. Important este să vedem care sunt fraudele acolo, dacă ele există şi să vedem ce hotărăsc judecătorii, pentru că probabil astăzi (joi n.r.) se vor pronunţa cu privire la cei care sunt pe plan local şi în conducerea centrală a APIA. Eu nu aş vrea să cred că totuşi cei din conducerea centrală a APIA au fost implicaţi într-o reţea. Nu aş vrea să cred că la vârf există cineva care să protejeze cea mai mică fraudă în gestionarea fondurilor europene. Până când nu se va lua o decizie, funcţionează prezumţia de nevinovăţie”, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Joi dimineață, procurorii DNA Suceava au dispus reținerea lui Gheorghe Dorel Benu, director general în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) București, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de foloase necuvenite, în forma continuată și favorizarea făptuitorului.

În același dosar au mai fost reținuți Delia Moldoveanu, director executiv adjunct APIA Centrul Județean Suceava, pentru acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, în forma continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în forma continuată, dare de mita și omisiunea sesizării, și Neculai Toma, medic veterinar în cadrul Circumscripției Sanitar Veterinare Horodnic și reprezentantul Asociației Crescătorilor de Animale Horodnic, pentru înșelăciune, în formă continuată, și tentativă la această infracțiune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, și instigare la fals în declarații, în formă continuată.

Gheorghe Dorel Benu și Delia Moldoveanu au fost eliberați joi seara, după ce le-au expirat ordonanțele de reținere.