Executivul european și-a confirmat, luni, interesul de a participa la mecanismul COVAX care vizează accesul echitabil la vaccinuri împotriva Covid-19, disponibile peste tot în lume la prețuri accesibile, pentru toate persoanele care au nevoie de acestea.
De asemenea, ca parte a unui efort al „Echipei Europa” (Team Europe), Comisia anunță luni o contribuție de 400 de milioane de euro sub formă de garanții, menită să sprijine mecanismul COVAX și obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de noul coronavirus, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat: „Cooperarea la nivel mondial este singura modalitate de a combate o pandemie mondială. În cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus și al campaniei „Obiectivul nostru mondial: Uniți pentru viitor” am văzut că actorii pertinenți din toată lumea și-au unit eforturile.
Până în prezent aceștia s-au angajat să aloce aproape 16 miliarde EUR, iar organizațiile și cercetătorii cei mai talentați își unesc eforturile pentru a furniza vaccinuri, teste și tratamente, care vor fi bunuri universale, comune.
Astăzi, Comisia anunță o contribuție în valoare de 400 de milioane EUR la mecanismul COVAX, contribuție care vizează colaborarea în vederea achiziționării de viitoare vaccinuri în beneficiul țărilor cu venituri mici și medii. Sunt convinsă că aceste eforturi ne vor aduce mai aproape de obiectivul nostru, și anume acela de a combate, împreună, acest virus”.
Mecanismul COVAX, condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și OMS, urmărește să accelereze dezvoltarea și fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și să garanteze un acces corect și echitabil pentru fiecare țară din lume.
În cadrul unui angajament comun al UE (Comisia, statele membre și instituțiile financiare europene, în special BEI) de a mobiliza resurse pentru răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus, Comisia intenționează să mobilizeze până la 400 de milioane de euro sub formă de garanții pentru a sprijini mecanismul COVAX și obiectivele care stau la baza acestuia, ca parte a unui efort al Echipei Europa.
Comisia Europeană s-a angajat să asigure faptul că orice persoană care are nevoie de un vaccin îl și obține, oriunde în lume și nu doar acasă. Nimeni nu va fi în siguranță până când toată lumea nu va fi în siguranță.
Acesta este motivul pentru care Comisia a răspuns imediat la apelul lansat de OMS și a colectat, începând cu 4 mai 2020, aproape 16 miliarde de euro în cadrul răspunsului mondial la criza Covid-19, o acțiune globală vizând asigurarea accesului universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva noului coronavirus, precum și redresarea globală.
În data de 4 mai Comisia a propus, de asemenea, un cadru de cooperare pentru a alinia eforturile întreprinse la nivel mondial și a accelera progresele în ceea ce privește dezvoltarea de vaccinuri, terapii și metode de diagnosticare pentru noul coronavirus, precum și pentru a consolida sistemele de sănătate: acceleratorul accesului la instrumentele de combatere a Covid-19 (acceleratorul ACT).
Mecanismul COVAX este pilonul „vaccinuri” al acceleratorului ACT, o colaborare la nivel mondial menită să accelereze dezvoltarea, producția și accesul echitabil al tuturor țărilor din lume la testele, tratamentele și vaccinurile pentru COVID-19.
Mecanismul COVAX este condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și OMS; acesta a fost lansat la sfârșitul lunii aprilie 2020, în cadrul unui eveniment găzduit de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, de președintele Franței, de președinta Comisiei Europene și de Fundația Bill and Melinda Gates.
Mecanismul COVAX vizează achiziționarea a 2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021, prin negocierea cu un portofoliu diversificat de furnizori de vaccinuri care acoperă tehnologii științifice, termene de livrare și prețuri diferite.
COVAX este un mecanism de asigurare care va reduce riscul pentru producători (reticenți să investească în condițiile în care cererea nu este garantată) și pentru state (interesate să asigure accesul la un vaccin viabil).