Comisia Europeană a renunţat la procedura de infringement împotriva Franţei

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a anunţat astăzi renunţarea la procedura de infringement împotriva Franţei, pe care Bruxelles-ul ameninţa că o va declanşa în replică la controversatelor repatrieri ale imigranţilor romi.

Potrivit unei surse din executivul European, citată de AFP, Reding consideră că garanţiile aduse de Paris, săptămâna trecută, privind modificarea legislaţiei interne pentru a o corela cu directiva europeană din 2004 privind libera circulaţie a cetăţenilor europeni "corespund cererilor Comisiei".

Reding lansase un ultimatum Franţei pe 13 octombrie pentru a-şi alinia legile la dreptul comunitar.Ea intenţionează să-şi continue însă ancheta cu privire la suspiciunile de practici discriminatorii faţă de romi în cazul repatrierilor începute în luna august, potrivit aceleiaşi surse, fără a mai agita de această dată spectrul procedurii de infringement.

France Presse mai scrie că Reding a fost nevoită să renunţe la continuarea procedurii împotriva Franţei pentru că nu dispunea de suficiente probe. "Comisia ar fi pierdut în faţa Curţii Europene de Justiţie", au avertizat mai mulţi jurişti. Un astfel de deznodământ ar fi diminuat semnificativ capacitatea de acţiune a executivului European în favoarea romilor, au mai avertizat oficiali din anturajul preşedintelui Jose Manual Barroso.

Potrivit Agerpres, textul din 2004 impune garanţii procedurale stricte pentru cetăţenii care sunt repatriaţi, ca în cazul romilor proveniţi din România şi Bulgaria care au trebuit să părăsească Franţa îmncepând cu luna august. Articolelor 27 şi 28 ale directivei 38/2004 privind libera circulaţie în UE reglementează expulzările cetăţenilor UE dintr-un stat membru diferit de cel de origine.

Pe 29 septembrie, Comisia a anunţat că Parisul trebuie să dovedească până la 15 octombrie că politicile sale respectă legislaţia UE ce garantează libera circulaţie a persoanelor.