Comisia Europeană ajută România cu 3,3 miliarde de euro. Cine beneficiază de bani

Comisia Europeană ajută România cu 3,3 miliarde de euro. Cine beneficiază de bani

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României în valoare de 16 miliarde de lei (aproximativ 3,3 miliarde de euro) pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) în contextul pandemiei de COVID-19.

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat că datorită acestei scheme de ajutoare în valoare de 3,3 miliarde de euro, ”România va putea ajuta IMM-urile să își acopere nevoile în materie de investiții și de capital de lucru în aceste vremuri care ne pun la încercare, prin acordarea de granturi directe și de garanții publice pentru împrumuturi.

Vom continua să colaborăm îndeaproape cu statele membre în încercarea de a găsi soluții fezabile de atenuare a impactului economic al pandemiei de COVID-19, în conformitate cu normele UE.”

Schema de ajutor de stat a României

România i-a notificat Comisiei, în temeiul cadrului temporar, o schemă cu un buget de în valoare de 16 miliarde de lei (aproximativ 3,3 miliarde EUR) ce vizează susținerea IMM-urilor afectate de pandemia de COVID-19. În cadrul acestei scheme, se va acorda sprijin sub formă de granturi directe, respectiv sub forma unor garanții de stat ce vizează creditele de investiții și finanțarea capitalului de lucru.

”Sprijinul acordat în temeiul acestei scheme va fi accesibil IMM-urilor care se confruntă cu dificultăți ca urmare a impactului economic al pandemiei de COVID-19. Scopul schemei este de a ajuta întreprinderile să își acopere nevoile imediate de capital de lucru sau de investiții, astfel încât acestea să își poată continua activitatea”, mai transmite Comisia Europeană.

Cadrul temporar le permite statelor UE să combine între ele toate măsurile de sprijin, cu excepția împrumuturilor și a garanțiilor care sunt acordate pentru același împrumut, cu condiția să nu se depășească pragurile prevăzute de cadrul temporar. Acesta va fi în vigoare până la sfârșitul lunii decembrie 2020. În vederea asigurării securității juridice, Comisia va evalua, înainte de data menționată anterior, dacă durata sa trebuie prelungită.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.56895 în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurența.