Comisia Europeană a aprobat un nou contract, al șaselea, cu societatea farmaceutică Moderna, în cadrul strategiei UE privind vaccinurile.
Contractul prevede achiziţionarea iniţială a 80 de milioane de doze de vaccin în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opţiune de a solicita până la încă 80 de milioane de doze suplimentare. Livrarea urmează să se facă odată ce vaccinul de compania Moderna și-a dovedit eficacitatea împotriva COVID-19. Potrivit unui comunicat de presă emis de Comisia Europeană, contractul cu Moderna va extinde portofoliul deja amplu de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa. Acest portofoliu include contractile semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer şi contractul aprobat cu CureVac.
„Mă bucur foarte mult să anunţ acordul încheiat astăzi cu societatea Moderna de a achiziţiona până la 160 de milioane de doze din viitorul lor vaccin. Acesta este cel de-al şaselea contract încheiat de noi cu un producător de vaccinuri şi în prezent lucrăm la un nou contract”, a precizat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei, citată în comunicat
Potirivit sursei citate, aceste contracte ar trebuie să asigure statelor membre ale Uniunii Europene stocurile necesare pentru demararea campaniilor de vaccinare, imediat ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure şi eficiente.
„Am instituit unul dintre cele mai cuprinzătoare portofolii de vaccinuri împotriva COVID-19 din lume, oferindu-le europenilor accesul la cele mai promiţătoare vaccinuri actualmente în curs de dezvoltare. Un vaccin sigur şi eficace ne poate ajuta să punem capăt pandemiei şi să revenim treptat la o viaţă normal”, a mai spus Ursula von der Leyen.
Moderna este o societate cu sediul în SUA care desfăşoară o activitate de pionierat în vederea dezvoltării unei clase noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm), transportat în celule de nanoparticule lipidice. Platforma vaccinului a fost dezvoltată în cursul ultimilor zece ani. Principiul de bază constă în utilizarea acestei molecule ca suport de date cu ajutorul căruia organismul însuşi poate produce proteine şi poate activa o imunitate durabilă la COVID-19.
Comisia Europeană a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluari ştiinţifice temeinice, a tehnologiei utilizate şi a capacităţii sale de producţie din Europa pentru aprovizionarea întregii UE, se mai menţionează în comunicatul citat.