Comisia de ANCHETĂ pentru alegerile din 2009, constituită

Comisia de ANCHETĂ pentru alegerile din 2009, constituită

Comisiile Juridice ale Camerei Deputaților și Senatului au adoptat, miercuri, raportul care vizează constituirea comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009. Liberalii au anunțat că au analizat posibilitatea de a solicitia controlul constituţional, după ce raportul va fi votat de plenul reunit al Parlamentului.

În favoarea raportului privind constituirea comisiei de anchetă a prezidențialelor din 2009, ca urmare a dezvăluirilor făcute de jurnalistul Dan Andronic în "Noi suntem statul!", s-au exprimat 16 parlamentari, nouă aleşi au fost împotrivă, iar unul s-a abţinut.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că înfiinţarea comisiei de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009 ar putea fi adoptată săptămâna viitoare, informează Mediafax. El a precizat că ancheta in rem demarată de Parchet nu va putea "să acopere tot".

"Eu cred că săptămâna viitoare avem toate condiţiile să adoptăm ce era de adoptat şi modificări la Regulament şi comisia în sine să înceapă să lucreze", a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, întrebat când îşi va începe activitatea comisia de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat de jurnaliști care vor fi obiectivele comisiei de anchetă, în contextul în care Parchetul a cerut procesele verbale de la BEC şi comunicările cu BEJ,  Dragnea a spus că nu crede că Parchetul General poate "să acopere tot".

Pe 26 aprilie, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a hotărât retrimiterea la Comisiile juridice a Raportului privind constituirea Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, pentru o săptămână, pentru clarificarea obiectivelor acesteia.

Propunerea de retrimitere la Comisiile juridice a fost avansată de liderului grupului PSD din Camera Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a invocat faptul că obiectivele Comisiei de anchetă, stabilite în regulamentul acesteia, trebuie clarificate ca urmare a faptului că PÎCCJ a deschis o anchetă cu un obiectiv similar.

Înfiinţarea Comisiei de anchetă referitoare la alegerile prezidenţiale din 2009 a fost inclusă pe ordinea de zi a plenului Parlamentului de joi, 11 mai. Cu două zile în urmă, aleșii au votat şi o modificare legislativă prin care se introduce obligativitatea prezenţi la audieri în comisia de anchetă a oricăror angajaţi ai instituţiilor statului.