Comisia de anchetă a prezidențialelor din 2009, în LINIE DREAPTĂ. Când prezintă RAPORTUL FINAL

Comisia de anchetă a prezidențialelor din 2009, în LINIE DREAPTĂ. Când prezintă RAPORTUL FINAL

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, înființată în urma dezvăluirilor jurnalistului Dan Andronic, în serialul „Noi suntem statul!” va prezenta și adopta raportul final al forului de specialitate în ședința din 23 ianuarie.

„Pe 23 ianuarie, la ora 12.00, va avea loc o discuție în Comisie pe tema raportului final. Raportul este gata în proporție de 90%. Nu o să fie o ședință publică, pentru că nu ne permite regulamentul. La sfârșit o să fie o conferință de presă”, a afirmat președintele Comisiei, Oana Florea, pentru EvZ. 

Întrebată de EvZ ce noutăți aduce raportul, Florea a spus că nu există și că „e raportul de astă vară, la care se completează practic cu deciziile Curții, cu declarații de martori, cu documente pe care le-am mai primit și cu propuneri legislative”.

Totodată, ea a mai precizat că vrea ca proiectul de lege al PSD care reglementează comisiile de anchetă parlamentare să fie prezentat odată cu raportul final al forului de specialitate privind alegerile prezidențiale din 2009. 

Raportul parţial al Comisieide anchetă a prezidențialelor din 2009 a fost adoptat pe 6 septembrie 2017. Membrii comisiei indicau în document că s-au constatat acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale reprezentate de Traian Băsescu şi ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Băsescu. 

Conform documentului, „aceste acţiuni ale celor două instituţii au fost perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, acţiunile fiind premeditate”. 

De asemenea, raportul consemna că se impune elaborarea unei legi speciale pentru aceste comisii de anchetă astfel încât să li se dea „puteri reale de constrângere” pentru a primi documentele solicitate sau pentru a determina un martor să se prezinte la audieri. 

Membrii comisiei au solicitat de două ori să fie prelungit termenul de depunere a raportului cu câte 60 de zile, iar plenul reunit al Parlamentului a aprobat. După cele două prelungiri comisia a primit termen de depunere a raportului final data de 31 ianuarie 2018.