Ylva Johansson, comisar european însărcinat cu Afaceri Interne, cere controale mai dure la frontierele spațiului Schengen, pentru ca spionii ruși să nu poată intra. Oficialul susține că Vladimir Putin vede Uniunea Europeană ca pe o amenințate și vrea „să o distrugă”. De asemenea, ea susține că România și Bulgaria trebuie să intre în Schengen în acest an.
Consilierul european însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson îndeamnă Uniunea Europeană (UE) să consolideze controalele în ceea ce privește viza și securitatea la frontieră. Oficialul spune că astfel de măsuri ar putea împiedica spionii ruși să intre în spaţiul Schengen.
În cadrul unei conferințe pe tema controalelor la frontieră, Ylva Johansson susține că Vladimir Putin, președintele Rusiei, „vrea să distrugă Uniunea Europeană. Suntem o ameninţare pentru el, avem democraţie, libertate, prosperitate”.
Comisarul european a subliniat faptul că „avem nevoie de controale mai stricte cu privire la cererile de vize şi de o securitate mai mare la frontierele noastre”.
Johansson a anunțat că, începând din 7 martie, va intra în vigoare un nou sistem de schimb informatic în cadrul spațiului Schengen.
„În prezent, doar jumătate dintre cei care intră în Uniunea Europeană cu o viză sunt controlaţi prin sistemul de schimb de informaţii în cadrul Schengen. Asta înseamnă că avem mulţi ruşi care nu sunt controlaţi”, și-a exprimat comisarul european îngrijorarea.
România și Bulgaria trebuie să adere în spațiul Schengen în 2023
Potrivit declarațiilor făcute de Ylva Johansson, controalele biometrice sunt necesare și ajute foarte mult în cazul în care agenții ruși folosesc pașapoarte false. Anul trecut, aproximativ 400 de spioni ruși au fost expulzați din Uniunea Europeană.
Comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne spune că actualul buget european, de 6,6 miliarde de euro alocați protecției frontierei, nu este suficienți pentru consolidarea controalelor și folosirea de noi tehnologii.
În cadrul conferinței pe tema controalelor la frontieră, comisarul european susține că atât România, cât și Bulgaria, ar trebui incluse anul acesta în spațiul Schengen. Acest lucru ar ajuta în ceea ce privește împărtășirea de informații poliției.
Reamintim faptul că România și Bulgaria trebuie să adere la spațiul Schengen, însă, în ciuda faptului că îndeplinesc criteriile necesare, nu au fost incluse în 2022. Guvernele naționale ale UE trebuie să decidă în unanimitate intrarea statelor noi în zona fără frontiere.