ALARMĂ! Mii de asemenea corpuri cerești întunecoase se depla sează prin spațiu, dar numai câteva zeci au fost identificate.
Oamenii de știință afirmă că acest tip de comete s-a format prin evaporarea apei de la suprafață, ele devenind practic invizibile din cauza lipsei de lumină proprie. De aceea, nu pot fi remarcate decât cu câteva zile înainte de a se apropia de Terra, indică publicația „New Scientist”. Cercetătorul Bill Napier, de la Universitatea din Cardiff, afirmă cu seriozitate că Pământul se află în mare pericol. Numărul cometelor invizibile este apreciat la nu mai puțin de 3.000, dintre care doar 25 au fost identificate până în prezent. Astronomii le-au remarcat prezența doar cu câteva zile înainte ca ele să se apropie de Terra. În 1983, cometa IRAS-Araki-Alcock a trecut la doar cinci milioane de kilometri de Pământ. „Această distanță este cea mai mică la care s-a apropiat o cometă, în ultimii 200 de ani. Dar n-am putut să ne dăm seama de venirea ei decât cu 15 zile înainte”, a explicat Bill Napier. În 2001, cercetarea unei alte comete, Borrelli, a indicat că pe suprafața acesteia erau multe zone întunecoase, care o făceau invizibilă dacă era privită din unele unghiuri. „Spaceguard”, ineficient Cometele și asteroizii sunt monitorizați de mai multe agenții spațiale, printr-un proiect comun de - numit „Paznicul spațiului” („Space - guard”, în original). Dar atât Bill Napier, cât și astronomul David Asher, de la Observatorul astronomic Armagh, aflat în nordul Irlandei, atrag atenția că multe corpuri cerești scapă nedetectate. „Lipsa apei le face întunecoase. De aceea, estimăm că multe dintre craterele aflate pe Pământ sunt provocate de comete care n-au putut fi remarcate și nu de asteroizi, așa cum se credea până în prezent”, spun cercetătorii.
În consecință, ei trag concluzia că numărul corpurilor cerești care străbat galaxia noastră și care pot lovi Terra este mult mai mare. Un alt cercetător, Clark Chapman, de la Southwest Research Institute, din Boulder, consideră că aceste comete invizibile, care absorb energia solară, pot fi puse în evidență grație căldurii pe care o emit.