China se răzbună pe Lituania, dar are de suferit toată Europa. Relațiile apropiate cu Taiwan costă scump

China se răzbună pe Lituania, dar are de suferit toată Europa. Relațiile apropiate cu Taiwan costă scump sursa: Arhiva EVZ

China a ales un mod inedit să se răzbune pe Lituania, pentru „îndrăzneala” micuțului stat baltic de a permite deschiderea unei reprezentanțe a Taiwanului la Vilnius.

Autoritățile de la Bruxelles susțin că statul chinez a început să blocheze importurile din țările Uniunii Europene care conți componente fabricate în Lituania. Este modul în care statul chinez a ales să se răzbune pe această țară pentru că întreține relații apropiate cu Taiwanul. Informația a fost prezentată de postul de televiziune Euronews care citează un interviu al comisarului european pentru comerț. Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru comerț, a făcut o serie de declarații pe această temă într-un interviu acordat publicației Die Welt. El a precizat că Bruxelles-ul este „îngrijorat” cu privire la ultimele evoluții privind evoluția situației diplomatice dintre China și Lituania.

„Știm acum de multe cazuri în care importuri din Lituania și UE sunt blocate în porturile chineze. Numărul lor crește în fiecare zi. Aparent, autoritățile chineze refuză să permită întrarea produselor din alte țări ale UE dacă ele conțin părți fabricate în Lituania”, a spus Dombrovskis.

Uniunea Europeană a anunțat că se află în contact cu autoritățile chineze pentru „a clarifica rapid situația”. Oficialul de la Bruxelles a precizat că este luată în considerare inclusiv o plângere la Organizația Mondială a Comerțului, dacă va fi necesar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătorul de cuvânt al diplomației chineze a negat că Beijing-ul a implementat o astfel de blocadă împotriva produselor lituaniene.

sursa foto: Europa.eu

Ce anume a deranjat China comunistă

Lituania a anunţat din iulie deschiderea unei reprezentanţe la Vilnius sub numele de „birou de reprezentare al Taiwanului” Acest lucru i-a atras o serie de represalii din partea Chinei care nu este de acord cu folosirea numelui „Taiwan” ci a formulării „Taipei-ul chinez”.

China refuză să accepte, la nivel oficial denumirea de „Taiwan”, considerând că acet lucru va oferi legitimitate internațională guvernului de pe insulă.

În cazul Lituaniei, Beijingul şi-a rechemat ambasadorul de la Vilnius şi a cerut ca statul baltic să-şi recheme ambasadorul de la Beijing.

sursa foto: EVZ

O situație complicată de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial

Situația complicată din Taiwan este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor. Opozanții anti-comuniști, înfrânți în război s-au refugiat în insula Taiwan.

Republica Populară Chineză consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său. Drept urmare, refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.

De asemenea, Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă.