Comerțul paralel cu medicamente în România este în valoare de 600 de milioane de euro
- Violeta Fotache
- 23 aprilie 2015, 16:11
Ca și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România, și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), atenționează că scăderea prețurilor la medicamente va duce la dispariția unora de pe piață.
Prezent la Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat că în România comerţul paralel cu medicamente este în valoare de 600 milioane de euro, adică 20% din piaţa de profil.
Potrivit sursei citată de Agerpres, scăderea preţurilor ca urma a recalculării anunţate de Ministerul Sănătăţii va duce la dispariţia unor medicamente de pe piaţă. Președintele ARPIM a subliniat că prețul cel mai mic nu asigură totdeauna și accesul la medicamente, agenţii economici fiind interesaţi atât de punerea medicamentelor pe piaţă, cât şi de profit,așa că preferă să vândă medicamentele în ţările în care preţul medicamentelor este mai mare.
Președintele Casei pledează pentru scăderea prețurilor
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, nu s-a lăsat însă intimidat. "Scopul nostru este de a asigura medicamentele de care au nevoie pacienţii. Dacă scad preţurile, beneficiază şi pacientul. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează la preţul de raft. Deci contribuţia pacientului va fi mai mică. În niciun caz cât sunt pe scaunul de preşedinte al Casei Naţionale nu voi pleda pentru creşterea preţurilor. Deci eu doresc să scadă preţurile pentru că România nu are bani nelimitaţi", a spus Vasile Ciurchea.
Vasile Ciurchea:Nu va dispărea nici un medicament de pe piață
În legătură cu exportul paralel, este o activitate comercială pe care nu o poţi interzice în totalitate, poţi să o limitezi, pentru o perioadă de timp, pentru nişte medicamente, dar noi, autorităţile, ne-am luat măsuri în aşa fel încât să fie asigurată piaţa cu medicamente de care pacienţii au nevoie. Producătorul trebuie să ne spună ce cantitate a adus în România, îl întrebăm pe distribuitor unde s-a dus marfa şi trebuie să existe în permanenţă un minimum de trei luni de zile asigurat vizavi de consumul unui medicament", a precizat Ciurchea. Președintele Casei a dat asigurări că nu va dispărea un medicament de pe piaţă din cauză că este comercializat şi în alte ţări.