Evenimentul Zilei > International > Comemorarea victimelor Holocaustului. Premierul Poloniei: „Vladimir Putin este pe cale să construiască noi lagăre în Est”
Comemorarea victimelor Holocaustului. Premierul Poloniei: „Vladimir Putin este pe cale să construiască noi lagăre în Est”

Comemorarea victimelor Holocaustului. Premierul Poloniei: „Vladimir Putin este pe cale să construiască noi lagăre în Est”

Cu toate că acum 78 de ani Armata Roșie a Uniunii Sovietice a dus la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, acum, Rusia pare să se situeze de cealaltă parte, prin masacrele și acțiunile pe care le comite în Ucraina, acuză liderii europeni.

Cu ocazia celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, premierul polonez Mateusz Morawiecki îl acuză pe Vladimir Putin de construirea de „noi lagăre de concentrare în estul Europei”.

La această dată este onorată și memoria victimelor Holocaustului. „De ziua eliberării lagărului hitlerist german al morţii Auschwitz-Birkenau să ne amintim că preşedintele rus Vladimir Putin este pe cale să construiască noi lagăre în Est”, a scris premierul polonez pe rețelele sociale, îndemnând la susținerea în continuare a Ucrainei, astfel încât istoria să nu se repete.

Afirmațiile premierului polonez vin să întărească spusele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski din luna octombrie a anului trecut. Atunci, acesta invocase închisoarea Olenivka, din regiunile estice ale Ucrainei, aflate în mâinile separatiştilor proruşi, pe care el o calificase drept „lagăr de concentrare unde sunt deţinuţi prizonierii noştri”.

Mai mult, anchetatorii ONU au strâns informații cu privire la 400 de detenții și dispariții puse la cale de forțele ruse în Ucraina. De asemenea, diferite organizații și instituții au denunțat atacurile rusești împotriva populaţiei civile, condiţiile de detenţie ale civililor şi prizonierilor de război, transferul forţat sau filtrarea de cetăţeni ucraineni spre Rusia, inclusiv copii, precum şi omuciderile şi violenţele sexuale.

Rusia nu a fost invitată la festivitățile organizate cu ocazia eliberării lagărului

Mateusz Morawiecki a continuat și a subliniat că împreună trebuie să ne unim și să ne opunem „demonilor criminali care comit un genocid în estul Europei”. Din cauza invaziei în Ucraina, reprezentanții ruși nu au fost invitați anul acesta la cea de-a 78-a aniversare de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau.

La festivități au fost prezenți lideri religioşi, supravieţuitori ai Holocaustului şi Douglas Emhoff, soţul evreu al vicepreşedintei americane Kamala Harris.

În lagărul de concentrare nazist din Polonia au fost uciși circa 80.000 de polonezi non-evrei, 25.000 de romi şi 20.000 de soldaţi sovietici, fiind eliberat de armata sovietică pe 27 ianuarie 1945, potrivit Agerpres.