Combinațiile Președintelui Woodrow Wilson care erau să ne coste Marea Unire

Combinațiile Președintelui Woodrow Wilson care erau să ne coste Marea UnireWoodrow Wilson, cel de-al 28-lea președinte al SUA. Sursa foto: Wikipedia

Combinațiile Președintelui Woodrow Wilson care erau să ne coste Marea Unire. De ce americanii au intrat în război contra Austro-Ungariei abia la finele lui 1917?

Austro-UngariaCombinațiile Președintelui Woodrow Wilson care erau să ne coste Marea Unire. De ce americanii au intrat în război contra Austro-Ungariei abia la finele lui 1917?

Cred că nu este elev din România sau student care să nu învețe de autodeterminarea popoarelor și de Declarația celor 14 puncte și cât de mult a ajutat ea la Unirea Transilvaniei și la apariția României Mari. Sunt licențe poetice, ca să zicem așa, adevărul, ca de obicei, este pe undeva la mijloc.

Când eram student, mi-a căzut în mână cartea istoricului Dumitru Suciu, Anul 1918 în Europa Centrală și Răsăriteană. Acum vreo 20 de ani, când începusem cariera didactică, am avut ocazia să-l întâlnesc la o sesiune de comunicări și când s-a adus vorba de Wilson, în cadrul unei discuții la masă, nu am de lucru și, cu profesorul de față, aduc în atenție ideea că Wilson ținea la Austro-Ungaria. Evident, profesorul se bucură că iată, tinerii îl mai citesc.

Woodrow Wilson dorea o nouă Mitteleuropa

Preşedintele Woodrow Wilson a ținut enorm  la integritatea Austro-Ungariei!

Statele Unite ale Americii au declarat război Austro-Ungariei la 7 decembrie 1917”

Preşedintele SUA Woodrow Wilson s-a aflat într-o confruntare de idei cu Secretarul de Stat Robert Lansing. Preşedintele Woodrow Wilson gândea arhitectura de securitate a lumii, pe spaţii mari.

În mintea lui, Austro-Ungaria era un „Imperiu Danubian“, i se părea firesc ca legea să fie unică pe tot cursul Dunării. Îl ajuta în acest sens şi „grupul secret privind pacea“, format din experţi, denumit „The Inquiry“, organizat şi coordonat de către Colonelul Edward M. House, considerat de către contemporani un oportunist.

Să mai spunem că Edward M. House fusese ultimul însărcinat cu afaceri al SUA la Viena, înainte de începutul războiului dintre SUA şi Austro-Ungaria în 1917?

Jocurile duble ale lui Woodrow Wilson

Este știut faptul că SUA au intrat în război contra Germaniei Imperiale (numai contra ei!) în 6 aprilie 1917. Oficial, cauza a fost că submarinele germane afectau integritatea navelor comerciale ale SUA. Nu a fost numai asta. În 1917, Germania juca la mai multe capete. Pe de o parte, punea umărul la scoaterea Rusiei din război, finanțând contrarevoluția lui Lenin (Troțki era susținut de americanii de pe Wallstreet), iar pe de altă parte, încerca să asmută Mexicul revoluționar (Emiliano Zapata și Francisco Pancho Villa luptaseră cu succes contra guvernului federal).

La Kronstadt. lângă Petersburg, rușii scot dintr-o navă germană scufundată elemente de corespondență diplomatică secretă germană în care se făcea exact referire la implicarea Mexicului în război, mai ales că Generalul Pershing, viitor erou american în Belgia apoi locotenentul George Patton (generalul din Al Doilea Război Mondial) făceau fapte de vitejie contra mexicanilor care amenințau frontiera americană.

7 decembrie 1917 - sfârșitul ideii de păstrare a Austro-Ungariei

Așa se face că americanii au ce au de împărțit doar cu Austro-Ungaria. Pentru ei, Dunărea era un fel de Mississippi, putea fi pe teritoriul unui singur stat pe cea mai mare parte a cursului ei.

Din fericire, momentul 7 decembrie 1917 este finalul ideii de susținere oficială a Austro-Ungariei. Colonelul House a mai încercat să îl convingă pe Woodrow Wilson să trateze mai blând Viena.

Numai că la 30 octombrie 1918, Austro-Ungaria face implozie, se rupe în Austria și Ungaria, iar națiunile asuprite devin independente. Istoria se scria pe alte coordonate!

Ne puteți urmări și pe Google News