Combinații periculoase între fructe și alimente. Iată la ce pericole te expui

Sursa foto: Dreamstime.com

Sezonul estival vine mereu cu un consum mare de fructe. Fără să ne dăm seama, ele ne pot face rău în combinație cu anumite alimente. Pot provoca afecțiuni digestive sau chiar boala de reflux. Specialiștii în nutriție vin cu o serie de recomandări în ceea ce privește combinațiile de evitat.

Fructele sunt bogate în nutrienți valoroși, așa că ele nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică. Sezonul estival ne determină să consumăm mai multe fructe, însă trebuie să avem grijă cu ce alimente le combinăm, pentru a nu ne provoca probleme de sănătate. Specialiștii în nutriție nu ne recomandă să le combinăm cu lapte, însă nici cu anumite legume.

Combinații între fructe și alimente care ne pot afecta sănătatea

Banane și budincă

Mămicile care vor ca micuții lor să aibă o dietă sănătoasă combină deseori bananele cu budinca. Ei bine, aceasta nu este chiar o combinație recomandată. Consumate împreună, sunt greu de digerat.

Banane și lapte

Acest aliment este extrem de des utilizat dimineața, la micul dejun. În funcție de preferințe, el este consumat rece, cald sau în combinație cu anumite fructe. Laptele se digeră greu, iar în combinație cu unele fructe poate produce schimbări importante. Spre exemplu, în combinație cu citrice, laptele se coagulează, provocând gaze și arsuri la stomac. Persoanele care se confruntă cu intoleranță la lactoză, nu pot digera lactoza prezentă în lapte.

O combinație destul de des întâlnită este laptele cu banane. Ea este utilizată la smoothie-uri sau la cereale, însă nu este chiar potrivită. Bananele combinate cu laptele contribuie la congestia sinusurilor. Consumate cu moderație, ele nu sunt chiar atât de nocive, însă această combinație prezentă zilnic în alimentația noastră poate duce la creșteri în greutate.

Pepe cu lapte

Laptele acționează de cele mai multe ori ca un laxativ, iar pepenele este un diuretic, indiferent că vorbim de cel roșu sau cel galben. Asocierea dintre fruct și aliment ar putea provoca grave probleme digestive și acumulări de toxine. Specialiștii avertizează că acest amestec poate duce chiar și la vărsături.

Pepene și alte fructe

Nutriționiștii ne recomandă să nu combinăm pepenele cu alte fructe. Indiferent că vorbim de cel roșu sau cel galben, în combinație cu alte fructe ar putea duce la o digestie îngreunată. În comparație cu alte fructe, pepenii tind să se digere mai rapid, datorită conținutului ridicat de apă.

Fructe bogate în amidon și legume bogate în proteine

Bananele verzi sau alte fructe bogate în amidon nu trebuie consumate împreună cu legume bogate în proteine, cum ar fi broccoli, spanac sau guava. Astfel de combinații pot duce la îngreunarea digestiei, fructele făcând stomacul să se golească mai greu.

Încetinirea golirii stomacului nu este un efect sever în cazul persoanelor sănătoase. Ele vor avea senzația de saturație o perioadă mai lungă de timp. Totuși, pentru cei cu gastrită ulcer, colon iritabil sau colită, această combinație poate provoca disconfort.

Fructe acide cu fructe dulci

Căpșunile și grepfrutul sunt una dintre combinațiile pe care specialiștii ne recomandă să o evită. Același lucru se întâmplă și în cazul piersicilor, merelor sau rodiilor, combinate cu banane. Fructele acide combinate cu fructele dulci pot provoca dureri de cap, greață și acidoză.

Morcovi și portocale

Această asociere este des întâlnită în cazul sucurilor naturale preparate acasă. Cele două combinate cresc aciditatea din stomac și provoacă arsuri și reflux. Asocierea dintre morcovi și portocale poate fi dăunătoare și pentru rinichi.

Fructe și legume de orice fel

Chiar dacă aceste două categorii sunt extrem de sănătoase și benefice pentru organism, ele nu trebuie consumate împreună. Fructele sunt bogate în zahăr și petrec mai mult timp în stomac, fiind mai greu de digerat. Combinate cu legume, ele vor fermenta și mai greu, provocând astfel dureri de cap, dureri de stomac ori probleme ale tranzitului intestinal.

Grepfrutul nu trebuie combinat niciodată cu medicamentele

Acest fruct este recomandat în dieta zilnică, el fiind bogat în vitamina C și potasiu. Totuși, atunci când este combinat medicamente, poate deveni nociv. Sucul de grepfrut nu afectează toate medicamentele, ci cele administrate pe cale orală, potrivit doc.ro.

Exemple de medicamente care pot interacționa cu sucul de grepfrut:

  • medicamente cu statine pentru scăderea colesterolului;
  • medicamente care tratează hipertensiunea arterială;
  • medicamente anti-anxietate;
  • corticosteroizi care tratează boala Crohn sau colita ulceroasă;
  • medicamente care tratează ritmurile anormale ale inimii;
  • antihistaminice.