Autorităţile sanitare din Marea Britanie au anunţat recent iniţierea unui studiu în care 64 de tineri vor fi reeinfectaţi voluntar cu Covid-19, în schimbul sumei de 5.000 lire sterline.
Combaterea Covid-19 e la următorul nivel. Atenţie la grupul celor 64 din Marea Britanie. În prim-plan sunt tinerii care au fost deja infectaţi cu Covid-19. Aceştia vor fi expuşi din nou contactului cu noul coronavirus chinezesc pentru a se afla cum va reacţiona sistemul lor imunitar.
„Provocarea umană” este numele ales pentru studiul demarat de cercetătorii Universităţii din Oxford, care speră astfel să descopere concentraţia de coronavirus care poate conduce la reinfectare. Astfel, cei care au între 18 şi 30 de ani şi au fost infectaţi anterior cu Covid-19 pot partici{post_excerpt}pa la studiu.
Participanţii vor sta 17 zile în carantină şi vor fi îngrijiţi până când nu mai reprezintă un risc de infectare pentru ceilalţi. La final vor fi recompensaţi cu 5.000 de lire sterline, fiecare.
În acest context, ultimele studii din SUA arată că anticorpii nu mai protejează în întregime tinerii. 10% dintre ei riscă se infecteze din nou. Virusul original din Wuhan va fi cel ales pentru reinfectarea voluntarilor, dar poate fi inclusă şi altă tulpină.
Studiul va avea două faze: prima dată vor fi implicaţi 64 de voluntari sănătoşi, şi se va testa care este cea mai mică doză la care virusul începe să se reproducă. Odată ce cantitatea de dozare este stabilită, aceasta va fi utilizată pentru a infecta participanții într-o a doua fază a studiului, programată în vară.
Combaterea Covid-19 ajunge la următorul nivel
Helen McShane, profesor de vaccinologie la departamentul de pediatrie, Universitatea din Oxford și investigator-șef al studiului, a declarat: „Studiile provocatoare ne spun lucruri pe care alte studii nu le pot face, pentru că, spre deosebire de infecția naturală, acestea sunt strict controlate.
Când vom reinfecta acești participanți, vom ști exact cum a reacționat sistemul lor imunitar la prima infecție cu Covid-19, când apare exact a doua infecție și exact cât de mult au primit virusul.
Pe lângă îmbunătățirea înțelegerii noastre de bază, acest lucru ne poate ajuta să proiectăm teste care să prezică cu exactitate dacă oamenii sunt protejați. (…) Informațiile din această lucrare ne vor permite să proiectăm vaccinuri și tratamente mai bune și, de asemenea, să înțelegem dacă oamenii sunt protejați după ce au avut Covid-19 și pentru cât timp.”
Voluntarilor care dezvoltă simptome li se va oferi un tratament cu anticorpi monoclonali dezvoltat de Regeneron, care conține anticorpi de laborator care au demonstrat că au redus riscul progresiei bolii în studiile clinice. Durata completă a studiului va fi de 12 luni. Cercetarea va include opt întâlniri ulterioare după externare, conform standard.co.uk.