Evenimentul Zilei > International > Creierul spionajului clandestin iranian, rănit grav în Irak de un comando kamikaze al Statului Islamic
Creierul spionajului clandestin iranian, rănit grav în Irak de un comando kamikaze al Statului Islamic

Creierul spionajului clandestin iranian, rănit grav în Irak de un comando kamikaze al Statului Islamic

Generalul Qassem Soleimani, comandantul Brigăzilor Al Qods, trupele de elită ale Gardienilor Revoluției, a fost grav rănit într-un atac comis de un grup de luptărori kamikaze ai Statului Islamic, scrie site-ul israelian Debka.

Atacul a avut loc în apropiere de Samara și a fost unul coordonat, vizându-l tocmai pe generalul iranian. Militanții islamiști au reușit să se infiltreze în anturajul generalului iranian după care au detonat vestele explozive. Soleimani, un apropiat al ayatollahului Ali Khamenei,a fost transportat de urgență la un spital din Teheran.

Potrivit Debka, Statul Islamic a adoptat o nouă tactică care constă în atacuri îndreptate împotriva comandanților care îi vânează militanții în Irak, în special cei ai armatei iraniene, cu scopul de a genera panică în rândul trupelor.

Soleimani este cel care coordonează spionajul clandestin iranian în afara granițelor. Timp de nouă ani, el a condus toate operațiunile militare și politice iraniene din trei conflicte regionale: războiul din 2006 dintre Israel și gruparea șiită libaneză Hezbollah, conflictul intern sirian și campania împotriva Statului Islamic.

Generalul este cel care a trasat principalele strategii în aceste conflicte, mai scrie Debka. Ultimul său mare a proiect a fost ralierea milițiilor șiite din Irak în spatele unei singure armate, după ce trupele guvernamentale au fost ușor decimate de Statul Islamic.

Un alt general iranian, Mehdi Norouzi, comandantul unui contingent de intervenție al Brigăzii Al Qods, a fost de asemenea ucis într-o operațiune a militanților sinucigași ai Statului Islamic.