Șeful Statului major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a avertizat astăzi că țările europene care vor găzdui elemente ale scutului antirachetă vor deveni ținte prioritare ale Rusiei.
"Puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacţiei militare a Rusiei", a avertizat Gherasimov, citat de cotidianul american Wall Street Journal, explicând că sistemele antibalistice care vor fi montate în România şi Bulgaria reprezintă o ameninţare pentru ţara sa.
Tot astăzi, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a atras atenția, în cadrul unei conferinţe dedicată problemelor de securitate, ce se desfăşoară în capitala rusă, că, dacă după acordul în problema nucleară iraniană, în planurile privind instalarea scutului antirachetă în Europa nu vor fi operate ajustări, atunci vor deveni clare motivele acestui proiect.
“Dacă realizarea programului privind sistemul de apărare antirachetă global va continua fără nicio ajustare chiar şi în condiţiile unui progres la negocierile în problema nucleară iraniană, motivele care au stat la baza construcţiei scutului antirachetă în Europa vor fi evidente pentru toţi”, a afirmat Lavrov.
Potrivit ministrului rus, deja astăzi este clar că atunci când a fost declarată aşa-numita “abordare adaptată” faţă de crearea scutului antirachetă, “nu ni s-a spus adevărul”. “Ideea acestei abordări, după cum explica preşedintele (SUA) Barack Obama, constă în disponibilitatea SUA de a adapta planurile antirachetă la situaţia reală în funcţie de negocierile cu privire la programul nuclear iranian”, a amintit Lavrov. “Acum la aceste negocieri s-au înregistrat progrese semnificative, iar planurile privind scutul nu au fost adaptate la noua situaţie, ci doar se extind”, a adăugat el.
Pe un ton mai dur, generalul Valeri Gherasimov a declarat că punerea în aplicare a planurilor SUA şi NATO cu privire la apărarea antibalistică reprezintă o ameninţare reală pentru forţele nucleare ale Rusiei, potrivit agenției TASS, preluată de Agerpres.
“Desfăşurarea elementelor sistemului de apărare antirachetă este considerată de noi ca un nou pas al SUA şi al aliaţilor lor privind demontarea sistemului existent de securitate internaţională în aspiraţia lor de a domina pe plan mondial”, a explicat el, invocând faptul că, în ultimii patru ani, componente ale sistemului de apărare antirachetă (american) au apărut în apropiere de graniţele de est, vest şi sud ale Federaţiei Ruse.
Potrivit generalului rus, “nave cu sistem Aegis brăzdează astăzi Marea Neagră şi Marea Mediterană. Se desfăşoară instalarea sistemelor terestre de rachete de tipul Aegis Ashore în România şi Polonia. Sunt create grupuri de mijloace antirachetă americane în regiunea Asia-Pacific, cu participarea Japoniei şi a Coreii de Sud”.
Între altele, sistemele de apărare antirachetă de tipul Aegis creează o ameninţare la adresa funcţionării grupului orbital de sateliţi ruşi, a susţinut generalul Gherasimov, menţionând totodată că, prin desfăşurarea de instalaţii de apărare antirachetă, SUA încalcă Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), unul dintre cele mai importante instrumente pentru a asigura stabilitatea strategică în Europa.
“Este vorba de dispozitivele de tip MK 41 cu lansare verticală (în cadrul tehnologiilor Aegis Ashore) desfăşurate în România şi Polonia, care permit pe lângă utilizarea rachetelor de interceptare Standard 3 şi a rachetelor de croazieră Tomahawk”, a indicat generalul rus.