Evenimentul Zilei > International > A murit fostul comandant al Armatei Republicane Irlandeze, Martin McGuinness, la doar 66 de ani
A murit fostul comandant al Armatei Republicane Irlandeze, Martin McGuinness, la doar 66 de ani

A murit fostul comandant al Armatei Republicane Irlandeze, Martin McGuinness, la doar 66 de ani

Fostul vicepremier nord-irlandez Martin McGuinness, liderul aripii politice a Armatei Revoluționare Irlandeze, Sinn Fein, a murit la 66 de ani, anunță BBC. Se pare că bărbatul suferea de o boală rară de inimă.

Fostul lider IRA, transformat în negociator de pace, a lucrat în guvernul care a fost instalat în 1998, după Acordul Good Friday. A devenit vicepremier în 2007, alături de liderii Partidului Unionist Ian Paisley, Peter Robinson și Arlene Foster, scrie BBC.

McGuinness a demisionat din funcție în ianuarie, în semn de protest față de modul în care s-a rezolvat un scandal în domeniul energiei, care acondus la organizarea de alegeri anticipate.  

Președintele Sinn Fein, Gerry Adams, a declarat: „În întreaga sa viață, Martin a demonstrat hotărâre, demnitate și umilință ți nu a fost deloc diferit în timpul scurtei sale boli. Era un republican pasionat, care a munci fără odihnă pentru pace și reconciliere și pentru reunificarea țării sale. Dar, mai presus de toate, el își iubea familia și pe oamenii din Derry, de care era extrem de mândru”.

Și fostul premier al Irlandei de Nord, Arlene Foster și-a exprimat sincere condoleanțe la aflarea tristei vești. „Vestea de azi vine ca un șoc pentru mulți oameni”, a spus ea. „Martin McGuinness a fost un soț iubit, tată și bunic. Gândurile și rugăciunile mele sunt alături de soția și familia sa, în aceste momente dureroase”, a mai declarat Foster.

Colin Parry, a cărui fiu de 12 ani, Tim, a murit într-un atac uc bombă al IRA, în Washington, în 1993, a mai spus că deși nu-l va ierta pe Martin McGuinness și IRA, el a descoperit că acesta este „un om sincer în dorința lui de pace”.

Martin McGuinness a crescut în carierul Bogside  din orașul Derry, radicalizat, după cum spunea chiar el, de discriminare și crimele de pe străzile orașului.
În 1972, la vârsta de 21 de ani, a fost al doilea om la comanda IRA în Derry, în timpul Bloody Sunday, când 14 protestatari pentru drepturi civile au fost omorâți de soldați. A avut un rol important în IRA, în timpul în care organizația paramilitară bombarda orașul său natal.

La scurt timp după retragerea sa, Sinn Fein a obţinut un progres major la alegerile de la începutul lunii martie, pentru Parlamentul nord-irlandez, apropiindu-se la distanţă de un singur mandat de Partidul Democrat Unionist (DUP) şi lăsând tabăra politică pro-britanică fără majoritate, pentru prima dată după divizarea Irlandei, în 1921.

McGuinness a murit la miezul nopții, la Spitalul Altnagelvin Hospital, cu familia la căpătâiul său. Era tratat pentru „o boală gravă de câteva săptămâni”. Credea, însă, după cum a mărturisit într-un interviu recent, că avea să învingă boala, că putea câștiga bătălia. Din nefericire, n-a fost așa.