Colțunașii cu brânză dulce au un gust irezistibil. În anumite zone ale tarii acest preparat este considerat ca desert, dar în zona Moldovei este o masă în toata regula deoarece sunt consistenți.
Daca nu ati mâncat niciodată colțunași, trebuie să încercați această rețetă deoarece este cu adevărat delicioasă. Rețeta de colțunași moldovenești este specifică zonei Moldovei, dar oarecum împrumutată de la ruși. În zona Moldovei, acești colțunași cu brânză dulce se servesc cu unt topit, zahăr şi smântână. După gust, puteți rumeni un pic de pesmet în unt şi apoi tăvăliți colțunașii prin pesmet după care presărați zahăr deasupra.
Mici secrete pentru acest desert minunat
Sfat pentru un desert perfect: Dacă aluatul nu se lipește deoarece s-a uscat, umezim cu puțină apă în jurul umpluturii înainte să formam triunghiul. Şi mare atenţie, este bine să amestecăm continuu în apă de când începem să adăugam colțunașii până i-am adăugat pe toți ca să nu se lipească de fundul vasului sau între ei. De asemenea este indicat să îi adăugam pe rând, nu toți grămadă.
Ingredientele necesare pentru aluat:
-350 g faină -2 ouă -1 lingură ulei -2-3 linguri apă
Ingredientele necesare pentru umplutură:
-350 g brânză de vaci -3 linguri zahăr -1 ou -1 plic zahăr vanilat -coaja rasă de la o jumătate de lămâie
Cum se prepară colțunașii moldovenești cu brânză dulce
Aluatul pentru colțunași este asemănător cu cel din care se fac şi tăiețeii. La taieţei se pun doar faină şi ouă, dar la colțunași se mai adaugă şi ulei şi apă.Făina se pune într-un vas şi se face o gaură în mijloc. Se adaugă ouăle, uleiul şi se amestecă. Treptat, se adaugă apa şi se omogenizează până se obține un aluat elastic şi nelipicios.
Aluatul se întinde într-o foaie dreptunghiulară cam de 3 mm grosime şi se decupează cercuri. Fiecare cerc se pune în forma pentru ravioli, în mijloc se pune o linguriță de umplutura, se închide forma şi se lipesc marginile. Pentru mai multa siguranță, puteți presa marginea cu o furculița.
Ingredientele pentru umplutură se pun într-un bol, se amesteca până rezulta o cremă fină. Dacă brânza e mai apoasă, se scurge în prealabil, eventual se poate adăuga şi o lingurița de gris care va absorbi umezeala în exces. Colțunașii se fierb în apa cu puţină sare aproximativ opt minute, până se ridică la suprafată, se scurg şi se servesc cu unt topit, zahăr, smântană sau pesmet rumenit în unt si zahăr deasupra.
Reţeta recomandată de bucataras.ro.