Colosala Roma

Colosala Roma

Insiruite si demascate, punctele de atractie ale "Orasului celor sapte coline" depasesc cu mult imaginatia.

Harta este neincapatoare pentru cat de multe ofera Roma, pentru surprizele de la tot pasul, pentru descoperirile pe care le faci cu aerul unui cercetator care cucereste un nou teritoriu si pentru senzatia de bogatie pe care o ai la sfarsitul vizitei.

Orice plan ai avea de-acasa, Roma il va dejuca. Te va abate la fiecare pas, ademenindu-te cu noi monumente, temple, basilici, piete, fantani cu incredibile detalii dantelate si cu albeata marmurii sculptate poate cu sute de ani inainte, cu obeliscurile care o orneaza cu generozitate.

Cand pleci spre Roma, stii ca trebuie sa vizitezi Colosseumul, nu?, Pantheonul, Vaticanul, reprezentat pentru majoritatea turistilor de Basilica San Pietro si de Capela Sixtina, Forul Roman, Fontana di Trevi, Columna lui Traian (aflata acum in renovare) si sa zabovesti pe faimoasele trepte spaniole, care, intre noi fie vorba, sunt in realitate mult mai mici decat par in vederi si la televizor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Daca mergi pentru prima oara insa, nimic nu te pregateste pentru valul de monumente. Antichitatea saboteaza modernismul la fiecare pas, dar s-a lasat cucerita de mult de el. La doi pasi de maretul Pantheon e un McDonald’s, in fosta vila a puternicei familii de Medici functioneaza un restaurant, iar fostele palate adapostesc magazine de lux. 

Fara zgarie-nori Unul dintre cele mai frumoase lucruri la Roma este faptul ca e scutita de povara zgarie-norilor. Nu exista oprelisti pentru privirea care vrea sa admire cerul, nu exista senzatia de sufocare, specifica multor metropole, in ciuda faptului ca aglomeratia e infernala. Blocurile sunt terasate, inveselite de flori si, nu o data, cu portocali si lamai in fata intrarii.

Pe locuitorii Romei ii vei recunoaste usor. Sunt acei insi stresati si care nu mai au loc in propriul oras. Merg pe scutere, femei si barbati deopotriva, si traverseaza intersectiile dupa legi numai de ei stiute. Cei care vor masina opteaza pentru cele mai mici autovehicule de pe piata, ca sa gaseasca un spatiu de parcare pe care il iau in stapanire impingand masinile din spate si din fata pana isi fac loc.

Motiv pentru care trei sferturi din masinile din Roma sunt lovite. E clar, pe vremea cand Gregory Peck si Audrey Hepburn filmau pe Via Marguta "Vacanta la Roma", linistea era mult mai mare.

"Orasul celor sapte coline", strabatut de Tibru, un fluviu nu cu mult mai lat decat Dambovita noastra, are avantaje clare pentru orice turist. Cei care sunt chititi sa faca shopping au la dispozitie artere extraordinar de bine dotate in acest scop. Cei care vor sa se relaxeze pot sa bea cinci-sase cafele intr-una din nenumaratele "piazza".

Pentru eficienta si cat mai putine drumuri la casa, cereti de la inceput un espresso dublu pe care sa-l preparati cu lapte sau cumparati-va o cafea americana, adica la filtru. Probabil ca espresso-ul, extrem de gustos de altfel, e cel mai mic lucru pe care il poti cumpara in Italia.

Cainii-poseta, la tot pasul Arterele comerciale sunt asaltate in permanenta de insi sositi pentru cumparaturi, strazile se transforma noaptea in furnicare pietonale, din care se remarca femeile sic, acompaniate de insotitori minusculi: cainii-poseta, un "accesoriu" foarte apreciat.

Ziua, orasul este cotropit de grupuri de turisti care reusesc sa nu se piarda datorita ghidului. Acesta tine in mana un bat de aproape doi metri, in varful caruia a agatat o batista sau o esarfa colorata, pe care calatorii o fixeaza ca si cum de ea ar depinde viata lor.

Spre seara, raurile de turisti se varsa in Trastevere, cartierul din partea dreapta a Tibrului in care mancarea e mai ieftina, iar distractia se intinde dincolo de miezul noptii.

Sansele sa dai nas in nas cu romani sunt foarte mari, asa ca ai grija ce spui. Cineva de langa tine poate intelege daca glumesti pe seama pantalonilor care-i stau mai stramb.

NU RATATI!

Vaticanul. Daca vrei sa vizitezi cum se cuvine cel mai mic stat din lume, aloca-ti o zi. Numai la coada pentru Capela Sixtina, pictata de Michelangelo, vei sta cateva ore. Treci pe la muzeul din Basilica San Pietro si, daca te tenteaza, intra in criptele de sub biserica, unde se afla si ramasitele Sfantului Petru, si ale Papei Ioan Paul al II-lea.

Castelul Sant’Angelo. Spectaculoasa fortareata este situata in apropierea Vaticanului, aproape de Via della Conciliazione.

Pantheonul. Un monument incredibil in simplitatea sa, cu proportii perfecte, construit in doi ani, intre 25 si 27 i.H. Intrarea e libera.

Via Veneto. O strada strajuita de mesteceni, pe care se afla si un osuar al calugarilor capucini.

Fontana di Trevi. Unul dintre cele mai faimoase simboluri ale Romei din centrul istoric. Nu uita sa arunci un banut si sa-ti pui o dorinta. Area Sacra. Sit arheologic inchis vizitelor, descoperit intamplator la inceputul secolului, in care se vad vestigiile a patru temple antice. Locul este intesat de pisici intretinute din donatii publice.

PRETURI

> o pizza: 4-9 euro

> o portie de spaghetti: 6 euro

> un sandvici: 2 euro

> o masa la restaurant (doua persoane): aproximativ 30 euro

> bruschette: 4 euro

> espresso: 2 euro

> o sticla de Cola 0,5 l: 2,5 euro

> carte despre Roma: 10 euro

> un abonament de transport (autobuze·metrou) pe trei zile: 4 euro

> un bilet de tren pe ruta Fiumicino (aeroport) - Roma: 11 euro

OFERTE

> Bilet de avion, Bucuresti-Roma, de la 120 de euro cu taxe incluse, My Air.

> Roma, 335 de euro. Pachetul include cazarea cu mic dejun la Hotelul Executive, de patru stele, trei zile de Paste. Agentia Carpe Diem Travel (021/319.24.55).

> Roma, 226 de euro. Pachetul include transportul cu avionul si cazarea cu mic dejun la Hotelul Jonico, de trei stele, cinci zile (in mai). Agentia Maran Turism (021/210.06.69).

> Circuit Roma, Florenta, Capri, 585 de euro. Pachetul include transportul cu avionul, cazarea cu mic dejun la hoteluri de patru stele si cateva excursii optionale, sase zile de Paste. Agentia Travel Point (021/313.19.98).