Colibri, drona sinucigașă franceză, rade tot pe o rază de 5 kilometri. Imagini din timpul testării. Video

Drona sinucigașă. Sursa foto:Captură video lefigaro.fr

Dronele sinucigașe, aceste noi muniții operate de la distanță fabricate în Franța, vor fi livrate Ucrainei în următoarele săptămâni, a anunțat ministrul forțelor armate, Sébastien Lecornu.

Franța vrea să-şi reducă întârzierea. În timp ce războiul din Ucraina a dovedit că utilizarea dronelor este crucială în conflictele moderne, ministrul forțelor armate, Sébastien Lecornu, a anunțat miercuri, 16 octombrie, "succesul testelor primei muniții franceze operate de la distanță". "Recucerirea suveranității asupra acestui segment cheie pentru armatele noastre, în mai puțin de doi ani", s-a felicitat el. Primele 100 de exemplare ale acestei noi arme 100% franceze vor fi destinate Ucrainei, "în următoarele săptămâni". Ele vor fi apoi livrate armatei franceze.

Colibri poate acționa pe o rază de cinci kilometri

Sursa foto: Captură video lefigaro.fr

Această primă dronă sinucigașă franceză, sau dronă kamikaze, a fost numită Colibri. Poate acţiona pe o raza de 5 km, în principal asupra vehiculelor uşoare. Precizia sa este anunțată ca metrică, iar autonomia este de 45 de minute. A fost proiectată și fabricată de grupul de armament franco-german KNDS și producătorul francez de drone Delair pentru mai puțin de 20.000 de euro pe unitate. Modelul acestei noi drone se bazează pe drona UX11 a companiei franceze, care a fost deja folosită de forțele speciale franceze din 2019 și din care aproximativ o sută au fost trimise în Ucraina din vara lui 2023, scrie lefigaro.fr.

O dronă cu rază mai lungă de acțiune în 2025

Sébastien Lecornu a anunțat comanda pentru aceste drone sinucigașe fabricate în Franța în martie. Proiectul a fost ușor întârziat, deoarece livrările în Ucraina erau planificate pentru vara anului 2024. În realitate, Franța nu a așteptat ca războiul din Ucraina să se intereseze de acest tip de armă, care fusese deja folosită masiv în timpul  războiului din Nagorno-Karabah din 2020. Din 2021, Comandamentul pentru Operații Speciale (COS) își exprimase dorința de a le poseda. Un an mai târziu, Agenția de Inovare a Apărării (AID) a lansat procedura. Au fost selectate două proiecte: Colibri și Larinae. Acesta din urmă a fost încredințat KNDS pe de o parte, iar producătorului de rachete MBDA și producătorului de drone Novadem, pe de altă parte.

Modelul KNDS, conceput în colaborare cu EOS Technologie și TRAAK, va avea o rază de acţiune de la 80 la 120 km și o autonomie de trei ore. Va fi capabil să facă față tuturor amenințărilor blindate învingând sistemele lor de protecție activă. Primele demonstrații cu încărcătură inertă vor avea loc la începutul anului 2025. Modelul MBDA, numit "Mutant", va fi și o armă antitanc, cu o rază de acțiune de 50 km.

Un complement al tunului Caesar în materie de artilerie

Legea de programare militară 2024-2030 arată dorința guvernului de a achiziționa 1.800 de muniții operate de la distanță pentru armata franceză. "Dronele kamikaze sunt absolut fundamentale în desfășurarea operațiunilor" și vor putea constitui un "complement al tunului Caesar în materie de artilerie", a explicat Sébastien Lecornu în timpul unei vizite în martie la atelierele Delair din Toulouse. Cu această ocazie, el a descris compania franceză drept "o vitrină a ceea ce trebuie făcut în economia de război".

Dacă Delair este în stare să producă în jur de cincizeci de drone pe lună, șeful Statului Major al Armatei, generalul Pierre Schill, a indicat în timpul unei audieri la Adunarea Națională din 16 octombrie că nu este relevant să aibă "stocuri" de asemenea drone. "Riscul de a acumula stocuri de astfel de muniții ar echivala cu o a avea o muniție învechită, atât sunt de rapide evoluțiile în acest domeniu", a explicat el. (Traducerea Rador)