Peste 1.200 de copii din Timiş vor începe şcoala în clădiri insalubre, fără apă, cu pereţi crăpaţi sau cu grupuri sanitare în curte. Ei locuiesc în sate unde de ani de zile şcolile nu sunt autorizate sanitar şi unde autorităţile locale nu au alocat bani nici anul acesta ca să aducă unităţile şcolare la un standard decent.
La un număr de 52 de grădiniţe şi şcoli din judeţul Timiş copiii vor începe noul an şcolar pe riscul directorilor şi al părinţilor lor. Aceste unităţi, toate din mediul rural, nu au putut fi autorizate din punct de vedere sanitar. Situaţia durează de ani buni, fără ca edilii din localităţile respective să se îngrijească de remedierea ei. În concluzie, directorii îşi asumă riscul de a deschide şcolile în septembrie, iar părinţii acela de a-şi lăsa copiii în medii nu tocmai sănătoase.
Din cele 647 de unităţi de învăţământ din judeţ, un număr de 52 de şcoli şi grădiniţe din Timiş vor începe anul şcolar, din nou, fără autorizaţie sanitară. "Este vorba de 29 de grădiniţe cu program normal, 18 şcoli cu clasele I-IV şi 5 şcoli cu clasele I-VIII. Toate aceste unităţi se află în mediul rural, în oraşele Gătaia şi Făget şi în alte 22 de comune. Practic, este vorba de aproape 1.200 de copii afectaţi din cei 98.000 de elevi din judeţul Timiş", a declarat Francisc Halasz, inspector şcolar general adjunct ISJ Timiş. Potrivit lui Halasz în general lipsa autorizaţiilor sanitare de funcţionare este explicată prin lipsa apei curente şi a toaletelor în şcoli. O parte au însă şi probleme de patrimoniu. Un număr de 12 dintre unităţile neautorizate, vor intra în legaitate până la finele acestui an, a mai spus reprezentantul ISJ Timiş.