Colegiul Medicilor îl contrazice pe Rafila: „O nouă lege a malpraxisului este de o importanță crucială”

Colegiul medicilor

Colegiul Medicilor a criticat ultimele declaraţii ale ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, conform căreia proiectul CMR ar creşte costul poliţei de asigurare la 1.000 de euro pe lună. În opinia medicilor, această afirmație „nu are o bază reală”.

Reamintim faptul că Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că „legea malpraxisului ar trebui modificată şi adaptată, iar în acest sens a fost creat un grup de lucru care să redacteze o nouă lege”.

Colegiul Medicilor: Nu este prima dată când ministrul Sănătăţii face afirmaţii incorecte

Colegiul Medicilor spune că o nouă lege a malpraxisului „este de o importanță crucială”. De asemenea, medicii au criticat dur ultimele declaraţii ale ministrului Sănătăţii pe această temă, acuzându-l, fie că nu cunoaşte demersurile făcute de CMR pentru adoptarea unui astfel de act normativ, fie că doreşte să dezinformeze medicii şi populaţia în ansamblu.

„Afirmaţia ministrului Sănătăţii, conform căreia proiectul CMR ar creşte costul poliţei de asigurare la 1.000 de euro pe lună, nu are o bază reală. Nu este prima dată când ministrul Sănătăţii face afirmaţii incorecte despre acest proiect de lege, pe care Colegiul Medicilor din România le-a evidenţiat de fiecare dată. Lipsa de interes faţă de conţinutul şi beneficiile proiectului ne determină să considerăm că aceste afirmaţii au ca sursă fie necunoaşterea propunerilor CMR - care i-au fost prezentate şi care pot fi consultate public, aşa cum am expus anterior - fie o intenţie de dezinformare a medicilor şi a populaţiei, în ansamblu”, arată Colegiul Medicilor.

Colegiul Medicilor. Sursa foto: Facebook

CMR afirmă că Ministerul Sănătăţii nu a reuşit, prin resurse proprii, dar nici prin activitatea grupului de lucru special constituit, pe care o coordonează, să realizeze o propunere alternativă de proiect.

„Aceasta ar trebui să fie preocuparea Ministerului Sănătăţii: să existe un cadru legal care să dea eficienţă poliţelor de malpraxis ale spitalelor, prin care să poată fi despăgubiţi pacienţii, în caz de răspundere a unităţii medicale”, spun reprezentanţii Colegiului Medicilor România.

Colegiul Medicilor. Sursa foto: Facebook

CMR: Actuala lege a malpraxisului este profund ineficientă

Mai mult, Colegiul Medicilor, spune că actuala lege a malpraxisului este profund ineficientă, fapt „resimţit deopotrivă” de medici şi pacienţi.

„Proiectul de lege al CMR propune un mecanism eficient de despăgubire a pacienţilor victime ale malpraxisului medical şi asigură protecţia medicului care achită poliţa de malpraxis, clarificând delimitarea dintre culpa profesională şi culpa penală. Situaţia actuală, în care medicii sunt supuşi unei presiuni constante prin ameninţarea unui proces penal, nu generează decât efecte negative: medicină defensivă şi o contribuţie definitorie în decizia medicilor de a pleca din România, aşa cum o arată studiul nostru”, au mai arătat reprezentanţii CMR.