MÂNĂ CRIMINALĂ la Colectiv? Acuzații dure din partea părinților afectați de tragedie, care încă mai caută răspunsuri

MÂNĂ CRIMINALĂ la Colectiv? Acuzații dure din partea părinților afectați de tragedie, care încă mai caută răspunsuri

La un an și jumătate de la tragedia din clubul Colectiv, care a șocat o întreagă țară și a distrus viața a zeci de familii, părinții tinerilor decedați încă mai caută răspunsuri.

Andrei Petru Bucă este unul dintre tinerii care a pierit în clubul “Colectiv” la doar 29 de ani. Absolvise facultatea de arhitectură şi lucra la o renumită firmă din domeniu, având deja câteva reuşite deosebite pe plan profesional. 

Andrei a rămas doar o amintire care nu se va şterge niciodată din sufletul părinţilor. Aceştia, la fel ca și ceilalți părinți care și-au pierdut copiii în „flăcările iadului” de la Colectiv încă mai aşteaptă să se facă dreptate, iar cei responsabili de moartea sa şi a celorlalte 63 de victime din “Colectiv” să plătească pentru vina lor. 

Deși familiile victimelor au intentat procese împotriva patronilor clubului Colectiv, până în ziua de azi nu s-a întâmplat nimic concret.

„Abia în mai se va relua procesul intentat de asociaţia din care facem şi noi parte, numită «Colectiv GTG 3010». Aşteptăm să vedem cum se vor mişca lucrurile în continuare, dar deocamdată nu s-a mişcat mare lucru”, a declarat Dorin Bucă pentru Obiectivbr.ro.

“Recent, a fost publicat un articol de nişte jurnalişti ruşi care susţin că acolo a fost un atentat”, a mai declarat acesta. 

“Se aud tot felul de lucruri... La întâlnirile de la Bucureşti cu ceilalţi părinţi îndoliaţi, am avut posibilitatea să discut cu anumiţi experţi a căror părere este că în clubul respectiv s-a întâmplat ceva ciudat, că focul a fost sprijinit cu anumite substanţe care, în mod normal, nu aveau ce să caute acolo. Flacăra a durat puţin, dar căldura a avut o intensitate extraordinar de mare. Andrei nu a avut arsuri pe corp ci doar în zona gurii, din cauza aerului fierbinte pe care l-a inspirat”, a spus Dorin Bucă.

La un an și jumătate de la tragedie, părinții victimelor încă mai speră să se facă dreptate, însă după atâta durere, au mai primit o palmă. Statul roman nu va fi introdus ca parte în dosarul Colectiv și astfel nu va trebui să plătească daune victimelor sau familiilor victimelor tragediei, au decis instanțele de judecată la începutul lunii aprilie.

Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea victimelor incendiului de la Colectiv de introducere ca părți responsabile civilmente a Ministerului Sănătății și a statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor.

Tot atunci s-a decis și trimiterea la Tribunalul București a dosarului în care sunt judecați patronii de la Clubul Colectiv, în vederea reunirii cu dosarul în care este inculpat fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

Eugen Iancu, tatăl unei alte victime din Colectiv are și el aceleași semne de întrebare ca mai toate familiile îndoliate din acest caz, însă refuză să se gândească la posibilitatea ca totul să fi fost organizat sau premeditat ca un atentat, așa cum s-a vehiculat uneori prin presă.

„Nu ştiu. Eu am zis că refuz această idee, pentru că mi s-ar părea cumplită. Pot să accept o greşeală umană, dar dacă lucrurile astea s-ar dovedi... Sigur, nu pot să zic că nu am suspiciuni. Şi am suspiciuni chiar şi vizavi de anchetă. Pentru că, ştiţi şi dvs., chiar din noiembrie, atunci, imediat,  s-a vehiculat ideea unui atentat. Dar, în momentul în care vehiculezi o asemenea idee, mie mi se pare normal ca anchetatorii să  ia în calcul şi această variantă. Or, eu nu am văzut DIICOT să se implice, pentru că atentatele ţin de DIICOT. Dar, vă repet, sunt foarte multe semne de întrebare în acest caz”, a declarat Eugen Iancu pentru ZiarulRing.ro

Pentru acesta, cel mai mare semn de întrebare rămâne un moment anume din dinamica focului care a mistuit totul. „Sunt foarte multe semne de întrebare în acest dosar. Iar cel mai mare semn de întrebare se referă la flacără. De ce flacăra a  urcat pe stâlp liniştită, într-un ritm al ei, a ajuns sus, s-a  învârtit în jurul stâlpului, după care a făcut... bum! Nu are nicio legătură, nici ca timp, nici ca nimic cu deschiderea uşii. Deci, acolo, flacăra a urcat liniştită, în mod normal, iar în momentul în care a ajuns sus, a plecat într-o explozie şi, în câteva secunde, a cuprins tot. Acolo erau nişte gaze. De unde?!... Sunt multe, foarte multe semne de întrebare pe care nimeni  n-a vrut să le cerceteze”, a mai spus Eugen Iancu, al cărui copil a fost rănit în incendiu și a murit, ulterior, într-un spital din București.

Din păcate, semnele de întrebare și îndoielile părinților sunt departe de a fi elucidate. Până când autoritățile nu vor veni cu un răspuns concret, iar instanțele de judecată nu vor pune sub acuzație pe cei vinovați, familiile îndoliate nu au altceva de făcut decât să spere că moartea tragică a celor 64 de tineri va fi cândva răsplătită.