Colecționarii se bat pentru „Regele Ferdinand”, prima navă de război a României

Colecționarii se bat pentru „Regele Ferdinand”, prima navă de război a României

Monetăria Statului a lansat, la împlinirea 155 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I și a 90 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române a primei nave de război, care a purtat numele regelui, o medalie, în ediție limitată, din argint și cupru.

Ediția limitată a medaliei aniversare „155 de ani de la nașterea lui Ferdinand I - Întregitorul/ Fregata” conține 130 de exemplare, 90 din argint și 40 din cupru, care prezintă profilurile stilizate ale celor două nave de război (care au purtat același nume) și chipul monarhului alături de Arcul de Triumf. Lansarea oficială a medaliei a avut loc, vineri, la Constanța, în prezența oficialilor Marinei Române.

Flota Română a avut, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, patru distrugătoare: Regele Ferdinand, Regina Maria, Mărășești și Mărăști. După război au fost luate de ruși, apoi, înapoiate, ajungând în final la fier vechi. Cel mai celebru a fost distrugătorul „Regele Ferdinand” considerat, în război, spaima submarinelor sovietice din Marea Neagră.

Potrivit comandantului Muzeului Marinei Române, Marius Rohart, distrugătorului „Regele Ferdinand” îi sunt atribuite scufundarea a trei submarine: „Au sesizat periscopul unui submarin, au acționat împreună cu distrugătorul „Regina Maria”, au reușit să evite contactul cu torpilele inamice, l-au atacat și după opt atacuri cu bombe s-a sesizat la suprafață apei o pată de ulei. Era scufundat".

Istoricii spun că în luna mai a anului 1944, mai 1944, distrugătorul „Regele Ferdinand” a participat la cea mai mare operaţiune navală din Marea Neagră care a constat în evacuarea trupelor române din Crimeea. Nava sa reușit să se întoarcă la Constanța fiind grav avariată. În anul 2004, după intrarea în NATO, prima navă de război, achiziționată, din Marea Britanie, cu 135 milioane de dolari, a primit numele  „Regele Ferdinand”, fiind adusă în țară de comandantul Sorin Learski.

Ne puteți urmări și pe Google News