Culisele relației binomului Coldea-Kovesi cu Franța. Șefa DNA, întâlnire secretă cu ministerul de Externe francez
- Dan Andronic
- 13 aprilie 2018, 00:00
Ieri dimineață, siteul EVZ a lansat o bombă. Laura Condruța Kovesi s-a întâlnit în secret cu ministrul de Externe al Franței. Întâlnirea tête-à-tête nu era stabilită dinainte, conform programului dat de MAE. Primii care au recunoscut au fost francezii printr-un comunicat postat pe siteul diplomației franceze. Pusă în fața realităților, Laura Codruța Kovesi nu a putut nega realitatea. Ambasada Franței nu suflă o vorbă.
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a întâlnit miercuri seară, în secret, cu ministrul de Externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, care s-a aflat în vizită oficială în România, potrivit unei informații difuzată de Antena 3. Ambasada Franței a refuzat să confirme întâlnirea. „Evenimentul Zilei” a obținut confirmarea oficială că această știre este adevărată.
Joi dimineață, ministrul de Externe francez a recunoscut că s-a întâlnit cu Kovesi, înainte de dineul pe care l-a avut la Ambasada Franței. „Potrivit surselor noastre, întâlnirea a fost una secretă, misterioasă şi nu a existat pe programul oficial al oficialului francez. Aceleaşi informaţii arată că discuţiile au avut loc în sediul Ambasadei Franţei, unde Kovesi a intrat pe ușa din spate, în timp ce oficial se desfăşura o recepţie în onoarea înaltului oaspete francez.”, spunea Antena 3.
Confirmarea
Ministrul de Externe francez nici măcar nu știa cum o cheamă pe Kovesi și nu avea intenția de a se întâlni cu aceasta. A acceptat la insistențele ambasadoarei Franței la București, una din susținătoarele șefei DNA. Subiectul discuției se pare că a fost legat de explicațiile pe care Kovesi a vrut să le dea în privința protocoalelor secrete încheiate cu SRI, despre care, acum două săptămâni, spunea că nu există. După amiază au apărut noi amănunte. Între timp, pe siteul Ministerului de Externe francez a fost postat un comunicat care menționa și întâlnirea cu șefa DNA.
Este foarte ciudat, întrucât surse din MAE susțin că în programul oficial comunicat de francezi nu exista menționată întâlnirea cu Laura Codruța Kovesi. Dacă se va confirma și oficial, avem o situație cel puțin ciudată din punct de vedere diplomatic: Un ministru de Externe se întâlnește cu un funcționar român, dar acest lucru nu este comunicat ministerului de Externe de la București.
Diplomatul francez a recunoscut întrevederea de la ambasadă
Potrivit unor surse guvernamentale, discuția a avut loc în cadrul întâlnirii cu Viorica Dăncilă, premierul României, care l-a întrebat direct pe ministrul de Externe francez dacă este adevărat. Acesta a spus că da, s-a întâlnit cu Laura Codruța Kovesi, în mod neoficial, în afara programului vizitei. Potrivit unor surse guvernamentale, ministrul de Externe francez a fost pus în dificultate de această informație, întrucât reprezintă o încălcare a uzanțelor diplomatice și se pare că Laura Codruța Kovesi a fost introdusă în afara programului lui Jean-Yves Le Drian, la întâlnirea neoficială, de către ambasadoarea Franței la București, care i-a dat numele scris pe o hârtie.
Franța a fost în ultimii ani una dintre țările care a susținut constant Binomul Coldea-Kovesi, uneori chiar refuzând dialogul și întrebările venite din zone ale societății românești cu privire la problemele din Justiție. Prin ambasadorii săi la București, Franța i-a decorat cu însemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare pe Florian Coldea și pe Laura Codruța Kovesi.
Întâlnirea, acoperită încă într-un mister suspect, dintre Laura Codruța Kovesi, Procuror șef al DNA, și Jean-Yves Le Drian, ministrul de externe al Franței, a readus în lumina reflectoarelor mai multe gesturi ale țării vestice făcute față de Binom. Întâlnirea dintre cei doi este cu atât mai ciudată cu cât ministrul francez nu s-a întâlnit în timpul vizitei sale cu niciun alt reprezentant al sistemului judiciar românesc.
Ambasada Franței a susținut teoria DNA pe legile Justiției
Cel mai recent episod în care un reprezentant al Franței s-a implicat direct în susținerea punctului de vedere al DNA s-a petrecut la finalul anului trecut. În data de 21 decembrie 2017 ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România au făcut apel la „toate părțile implicate” în procesul de reformă a justiției „să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției”. „Recunoaștem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce privește construirea unui parcurs și aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiției. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiției, în forma lor actuală, precum și recentele amendamente propuse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese”, se preciza în scrisoarea celor șapte ambasade.
Tăriceanu a cerut exemple de nereguli din noile legi
A atras atenția lipsa unui exemplu clar din partea ambasadelor de reglementări din noile legile ale justiției care să justifice temerile. Acest fapt a fost observat și de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care la o zi după publicarea scrisorii celor șapte ambasade a spus: „Așadar ar fi fost normal ca în prealabil ambasadorii să se informeze mai bine, eu n-am avut nicio cerere din partea vreunui ambasador de a solicita lămuriri pe legile Justiției pentru că le-aș fi dat cu cea mai mare plăcere și aș fi avut toată disponibilitatea de a face o discuție lămuritoare în acest sens. Nu-mi rămâne decât să-mi exprim public, așa cum fac și excelențele lor, disponibilitatea ca de îndată ce își termină vacanțele de Crăciun să îi primesc la Senat și să facem o discuție deschisă, onestă, sinceră, în care dânșii să explice mai pe larg care sunt preocupările. Dar mai pe larg și mai exact, nu în termeni de aserțiuni de ordin general, că aceste modificări legislative ar putea afecta independența Justiției sau ar putea afecta lupta împotriva corupției”.
Kovesi a vorbit în fața ambasadorului francez despre „partenerii instituționali”
Un alt eveniment important din seria celor care au arătat că Franța susține necondiționat reprezentanții Binomului Coldea-Kovesi s-a petrecut în data de 8 iunie 2016. Fostul ambasador francez la București, Francois Saint-Paul, i-a conferit Laurei Codruța Kovesi însemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, a doua cea mai important distincție oferită de Franța.
Ambasadorul Franței și-a afirmat în acel moment susținerea necondiționată pentru Kovesi: „Doresc să vă asigur stimată doamnă, de întreaga susținere pe care Franța o acordă dintotdeauna misiunii dumneavoastră, fie că este vorba de punerea la dispoziție a experților pentru a ajuta la crearea unei agenții destinate recuperării eficiente a prejudiciilor cauzate statului, în valoare de 431 de milioane de euro, fie că este vorba despre formarea procurorilor în Franța în domeniul luptei anticorupție sau al investigațiilor financiare”.
În discursul său de mulțumire, șefa DNA a spus: „Franța a fost și este mereu pentru mine un partener fidel în dezvoltarea justiției independente și imparțiale, dar și în consolidarea instituțiilor judiciare fiabile”. Kovesi nu a uitat, în discursul ei, de instituțiile care au ajutat DNA la construirea dosarelor, cu una dintre ele, SRI, având un Protocol secret în acel moment: „Nu am fost singuri în această luptă, pe lângă partenerii instituționali cu care lucrăm, cred că un suport și un aliat extrem de important a venit din partea oamenilor, din partea cetățenilor”.
Coldea, primul ofițer SRI decorat de Franța
Un alt gest de susținere al Franței față de semnatarii protocolul SRI-DNA s-a produs în data de 10 septembrie 2015, când prim-adjunctul directorului SRI, Florin Coldea, a fost decorat cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Meritului.
A fost prima decorație din istorie a statului francez oferită unui ofițel al SRI. „Această distincție recompensează parcursul domnului general-locotenent Florian Coldea, marcat de o puternică implicare în cooperarea în materie de securitate împreună cu partenerii francezi și euro-atlantici”, a anunțat ambasada Franței în septembrie 2015.
Distincția a fost înmânată de Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, în cadrul unei ceremonii desfășurate la sediul Ambasadei Franței.
Șefa DNA a dat peste cap vizita șefului diplomației franceze
În cursul zilei de ieri, după ce a explodat în presă informația că Laura Codruța Kovesi s-a întâlnit și a avut discuții tête-à-tête, în cadrul Ambasadei Franței de la București, cu Jean Yves Le Drian, ministrul Afacerilor Externe ale Franței, pe site-ul oficial al Diplomației Franceze a fost postat următorul comunicat: „JeanYves Le Drian, ministru pentru Europa și Afaceri Externe, efectuează o vizită de lucru la București în perioada 11-12 aprilie. Se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dancilă, cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, președinții celor două camere ale Parlamentului României. Discuțiile se vor concentra pe consolidarea relațiilor noastre bilaterale, marcate pe frontul cultural, prin viitorul sezon Franța-România din 2019 și, din punct de vedere economic, printr-o creștere bruscă a comerțului, care se așteaptă să fie confirmată (7,8 miliarde euro în 2017), asupra problemelor europene actuale în perioada premergătoare Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, precum și asupra principalelor probleme internaționale. În timpul vizitei sale, Jean-Yves Le Drian se va întâlni și cu Laura Kovesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a României. În cele din urmă, va acorda insigna de ofițer a Legiunii de Onoare lui Dacian Cioloș, fost prim-ministru și fost comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.”
Vizita în România a ministrului francez al Afacerilor Externe face parte dintr-o serie de deplasări în regiune în perioada 11-14 aprilie, ce include și Serbia, Albania și Slovenia.
Nu au mai putut nega realitatea
DNA a confirmat pentru agenția de presă MEDIAFAX, întâlnirea dintre Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA şi ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, aceasta având loc miercuri, 11 aprilie, la sediul ambasadei Franţei la Bucureşti, fără a da detalii însă despre temele discutate. „O întrevedere a avut loc la data de 11 aprilie 2018, la sediul Ambasadei Franţei din Bucureşti, aceasta fiind pe agenda oficialului francez. Pentru detalii despre conţinutul întâlnirii vă rog să vă adresaţi Ambasadei Franţei, gazda întâlnirii”, se arată în răspunsul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, confirmând astfel informația lui Dan Andronic, că ambasada a mijlocit întâlnirea. (Eduard Pascu)
Contrar uzanțelor
Surse din Ministerul Afacerilor Exerne ne-au declarat: „conform uzanțelor diplomatice, Laura Codruța Kovesi nu se putea întâlni decât cu omologul său francez sau cu procurorul general al Republicii Franței, iar stabilirea întâlnirii se face prin cele două ministere de justiție sau prin direcțiile de protocol din cadrul ministerelor de externe”. Aceleași surse au adăugat că este interesant că reprezentantul diplomației franceze nu s-a întâlnit cu procurorul general sau cu ministrul Justiției dar s-a întâlnit cu procurorul șef anticorupție.