Generalul Florian Coldea ar fi fost în Sudan, în momentul alegerilor prezidențiale din 2009, când i se promisese că va ajunge ambasador acolo, dacă Mircea Geoană va câștiga președinția.
Informația a fost dezvăluită pe EvZ.ro, în serialul NOI SUNTEM STATUL, scris de jurnalistul Dan Andronic.
După dezvăluirile lui Andronic, au apărut o serie de informații pe surse, citate de Flux24.ro, despre o legătură importantă între Coldea și Sudan. Ce căuta Florian Coldea în Sudan, este marea întrebare.
Potrivit informațiilor, Sudanul apare într-o afacere cu arme, în care ar fi implicată și o companie din România, potrivit unei anchete demarate de cotidianul britanic The Observer în 2011. Informațiile dezvăluie faptul că un britanic, anchetat în Statele Unite pentru trafic internaţional cu arme de tip AK-47, a colaborat la un moment dat cu o firmă românească ce a jucat rol de intermediar.
Deși nu sunt informații despre compania românească implicată, la ancheta demarată de britanici a contribuit și DIICOT, condusă la aceea vreme de Alina Bica.
Pe vremea aceea, Ovidiu Tender avea afaceri importante cu Africa, despre care șefa DIICOT ar fi afirmat că i-a comunicat lui Florian Coldea că s-ar ocupa cu afaceri strategice ale statului român.
Înainte de acest episod, o altă anchetă cu arme și spre Sudan, a fost demarată tot de DIICOT, de către procurorii Ciprian Nastasiu și Angela Ciurea. Aceștia au fost însă scoși din sistem.
Sudanul trece printr-o perioadă de izolare politică, după ce s-a declarat de partea dictatorului irakian Saddam Hussein. Încă din 1983, în Sudan se desfășoară un război civil, între nordul, care este dominat de musulmani și sudul care dorește obținerea independenței.
Sudanul este condus la ora actuală de fundamentaliști islamici din nordul populat de arabi, care și-au supus cu cruzime minoritățile religioase din sud. În urma războiului civil, care a durat aproape douăzeci de ani și a făcut aproape două milioane de victime, în 2003 – 2004 negocierile pentru pace au înregistrat progrese. Deși la 5 ianuarie 2005 a fost semnat Tratatul de pace de la Naivasha, războiul civil a reizbucnit după câțiva ani.