Colaborează Biden și Harris cu iranienii? Teheranul ar deține informații sensibile despre Trump

sursă: Facebook / Kamala Harris

FBI și alte agenții de informații au dezvăluit că Iranul a încercat să împărtășească informații furate. Acete informații ar fi fost obținute în timpul unei mișcări masive de hacking asupra echipei de campanie la președinție a lui Trump din timpul confruntării cu Biden (înainte de Kamala). De asemenea, aceste instituții de informații iraniene continuă să trimită materiale către diverse instituții media.

„Actorii cibernetici rău intenționați iranieni au trimis, la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie, e-mailuri nesolicitate unor persoane asociate atunci cu campania președintelui Biden. Aceste mesaje conțineau ca text în e-mailuri un extras preluat din materiale furate, nepublice, din campania fostului președinte Trump”, a scris agenția FBI într-o declarație comună, alături de Biroul Directorului Serviciului Național de Informații (ODNI) și Agenția pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii (CISA).

Colaborează Biden și Harris cu iranienii?

Pe mai departe, echipa de campanie a lui Harris a condamnat schimbul de date private din partea campaniei Trump. De asemenea, echipa Kamalei Harris a transmis că ceea ce păreau a fi e-mailuri trimise de Iran au fost ignorate. „Am cooperat cu autoritățile de aplicare a legii competente de când am fost informați că persoane asociate cu campania de atunci a lui Biden se numără printre victimele vizate de această operațiune de influență străină. Nu avem cunoștință ca vreun material să fi fost trimis direct campaniei. Câteva persoane au fost vizate pe e-mailurile lor personale cu ceea ce părea a fi o tentativă de spam”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei Harris-Walz, Morgan Finkelstein.

„Condamnăm în termenii cei mai fermi orice efort al actorilor străini de a interveni în alegerile din SUA. Inclusiv această activitate răuvoitoare nedorită și inacceptabilă”. În ciuda asigurărilor din partea comunității serviciilor de informații că nimeni din echipa Biden-Harris nu a răspuns la e-mailuri, cei din campania Trump au evocat spectrul că rivalii lor ar fi putut utiliza informațiile.

„Aceasta este încă o dovadă că iranienii interferează activ în alegeri pentru a-i ajuta pe Kamala Harris și Joe Biden. Deoarece știu că președintele Trump va restabili sancțiunile dure. Kamala și Biden trebuie să spună dacă au folosit materialele piratate pe care le-au primit de la iranieni pentru a-i face rău președintelui Trump. Ce știau și când au aflat?”, a declarat purtătoarea de cuvânt a campaniei Trump, Karoline Leavitt.

Există sau nu dovezi?

Această „bătălie” a avut loc și în cadrul Comisiei pentru informații a Camerei Reprezentanților. Unde președintele Mike Turner a lansat o serie de întrebări similare, întrebând „ce au făcut” cu informațiile. Între timp, Jim Himes, democrat și membru important al Camerei, a remarcat că Trump a cerut anterior Rusiei să hackuiască campania lui Clinton. Himes a sugerat că „ar trebui să stea deoparte”.

„Declarația publicată astăzi de ODNI și FBI arată clar că nu există nicio dovadă că cineva afiliat campaniei lui Biden a răspuns actorului din mediul online online care a prezentat e-mailuri obținute ilegal. Este vorba despre un actor străin din mediul online despre care știm acum că este o dublură iraniană”, a declarat Himes.

„Din fericire, Kamala Harris și Joe Biden înțeleg că interferența străină în alegerile noastre este inacceptabilă. Indiferent pe cine ajută sau denigrează”, mai spoune democratul. De asemenea, FBI a declarat că Iranul „și-a continuat eforturile din iunie de a trimite organizațiilor media din SUA materiale furate, nepublice, asociate cu campania fostului președinte Trump”.

Declarația FBI nu precizează dacă informațiile respective au fost făcute publice. Dar a numit episodul „cel mai recent exemplu al abordării pe mai multe fronturi a Iranului pentru a alimenta discordia și a submina încrederea în procesul nostru electoral”. Iranul a negat că ar fi implicat în piratarea campaniei. Și oficiali iranieni au declarat tot miercuri, 18 septembrie, că „nu se implică în tulburările interne sau în controversele electorale ale Statelor Unite”.

Răspunsul Iranului

„După ce a anunțat deja fără echivoc și în mod repetat, Iranul nu are niciun motiv și nicio intenție de a interveni în alegerile din SUA. Și, prin urmare, respinge categoric astfel de acuzații. În cazul în care guvernul SUA caută adevărul, este de datoria sa să furnizeze în mod oficial și transparent dovezile sale întemeiate. Astfel încât să primească un răspuns corespunzător și precis”, a declarat Ali Karimi Magham, purtătorul de cuvânt al Misiunii iraniene la Organizația Națiunilor Unite.

Echipa de campanie a lui Trump a fost afectată de acțiuni de piratare la începutul verii. Dar problema nu a devenit publică până în august. Atunci când echipa Trump a fost contactată de reporteri. Aceștia din urmă au fost abordați de un bărbat care pretindea că se numește Robert și care spunea că deține documente interne ale campaniei. Roger Stone, aliat al lui Trump, s-a numărat printre țintele hackerilor iranieni. La fel ca și Susie Wiles, consilier de campanie al lui Trump, conform relatărilor din The Washington Post.

Ce urmează

Într-o convorbire recentă cu reporterii, reprezentanții ODNI au declarat că informațiile indică faptul că Iranul și-a accelerat eforturile de a influența alegerile din SUA. Atât prin acțiuni ce vizează canalizarea dezinformării în mediile sociale, cât și prin încercarea de a diviza și mai mult americanii. Aceste eforturi vin în paralel cu campaniile din ce în ce mai intense ale Rusiei și Chinei.

În ultimele săptămâni, SUA au luat măsuri împotriva diverselor tactici de influență rusești. Autoritățile au confiscat 32 de domenii web pe care le folosea pentru a răspândi dezinformarea. Au și pus sub acuzare doi angajați ai RT, fosta Russia Today, care au lucrat cu Tenet Media pentru a contacta diverși influențatori de dreapta din social media pentru a promova relatări susținute de Rusia. Atât Post, cât și NBC au raportat că, în zilele următoare, SUA intenționează să depună acuzații în legătură cu pirateria informatică iraniană, scrie The Hill.