Cofeina te ține treaz, dar nu atent. Concluziile unui test publicat recent de specialiști de renume

Specialiștii atrag atenția că o cană mare de cafea te poate ajuta să nu adormi, dar nu te face mai atent.

Descoperirile recente arată că teoria conform căreia cofeina te ajută să sari peste somn este una care conține multe elemente despre care nu se cunosc multe lucruri.

„Cofeina nu este un substitut pentru o noapte de odihnă bună. Importanța unui somn adecvat este relevant pentru persoanele care lucrează în mediii unde atenția este foarte importantă. De exemplu medicii care fac operații care durează ore întregi și unde atenția trebuie să fie pe măsură, sau șoferii de camioane. Un echilibru stabil de muncă și viață poate crea rezultate mai bune și mai sigure pentru toți”, a declarat dr. Anthony Puopolo, medic șef al companiei de telemedicină RexMD.

Paul Serra, cofondator al Sleepline, spune că, în timp ce cofeina blochează adenozina, un neurotransmițător responsabil de senzația de oboseală, „somnul bun oferă mult mai mult”.

„În timpul somnului profund, țesuturile din corpul tău sunt reparate și creierul tău este curățat. În timpul somnului REM, se formează conexiuni neuronale și amintirile tale sunt consolidate. Cafeaua sau băuturile energizante nu pot înlocui niciodată ceea ce se întâmplă în timpul somnului bun”, a spus Paul Serra.

Cofeina vă ține treaz, dar nu atent

Studiul a evidențiat faptul că o anumită cantitate de cofeină vă poate menține suficient de alert pentru a vă ocupa de sarcinile de peste zi, dacă nu ați dormit în timpul nopții, dar veți avea mari probleme la atenție.

Journal of Experimental Psychology a publicat rezultatele unui studiu în care subiecții nu au fost lăsați să doarmă o noapte întreagă. Apoi, unii dintre ei au primit cafea iar alții băuturi placebo, fără cofeină. La final, subiecții au fost implicați în mai multe teste de atenție și eficacitate, concluzia fiind una alarmantă.

Cercetătorii au remarcat că cei care au băut cofeină au fost mai alerți, dar nu atenți.

„Am constatat că lipsa de somn a afectat performanța la ambele tipuri de sarcini și că a bea cofeină i-a ajutat pe oameni să realizeze cu succes sarcina mai ușoară. Cu toate acestea, a avut un efect redus asupra performanței de a îndeplini o sarcină mai grea”, a declarat Kimberly Fenn, doctor și profesor asociat în Departamentul de Psihologie de la Universitatea de Stat din Michigan.

În concluzie, mai spune doctor Flenn, cofeina vă poate ajuta să rămâneți treaz și să acordați atenție unor sarcini, dar nu ajută la prevenirea erorilor.

„Ne interesează erorile procedurale, deoarece acestea pot fi destul de periculoase. De exemplu, mulți profesioniști din domeniul medical, cum ar fi chirurgii, trebuie să lucreze ore lungi pe tot parcursul nopții.

Stimulează sistemul nervos central

Cofeina care se găsește în cafea ne poate menține în stare de alertă, dar nu neapărat atenți, spun specialiștii.

„Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central, deci crește vigilența și energia. Aceasta înseamnă că poate îmbunătăți motivația și performanța în anumite sarcini de atenție și poate reduce timpul de reacție sau timpul necesar pentru a răspunde la un stimul. Există, de asemenea, unele dovezi că cofeina poate ajuta la reducerea anxietății. Cu toate acestea, la doze mari, cofeina poate crește de fapt anxietatea sau poate provoca nervozitate”, a mai spus Fenn.

Specialiștii mai spun că prea multă cafea duce la o alterare a somnului, care devine unul agitat, iar în cele din urmă subiectul este obosit și cu o stare de somnolență permanentă. De asemenea, cofeina afectează modul în care receptorii creierului reacționează la cantitatea de adenozină, ceea ce duce la un ciclu de somn agitat și neodihnitor.