Codul Rutier. Greșelile ce par banale duc la suspendarea permisului

Codul Rutier. Greșelile ce par banale duc la suspendarea permisului Amenzi mari pentru șoferii care trec pe galben la șemafor. Codul Rutier a fost modificat. Sursa foto: Arhiva EVZ

În contextul modificărilor frecvente aduse Codului Rutier, șoferii trebuie să cunoască temeinic regulile de circulație. Nerespectarea acestora aduce puncte de penalizare și suspendarea permisului.

Codul Rutier. În acest an, s-au implementat diverse modificări care au impact asupra șoferilor. Astfel că, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un anunț cu privire la o greșeală ce va fi sancționată în mod sever.

Codul Rutier. Comportamentul agresiv, sancționat cu amendă

Practicarea unui comportament agresiv la volan atrage sancțiuni financiare cuprinse între 582 și 725 de lei (încadrându-se în clasa a II-a de sancțiuni).

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, se arată în Codul Rutier 2023, șoferilor le poate fi suspendat permisul pe o durată de 30 de zile dacă nu respectă regulile.

Prin urmare, se va sancționa manevra deplasării succesive de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând între stânga și dreapta, cu scopul de a depăși un șir de vehicule care se deplasează în aceeași direcție.

Totodată, se va aplica amendă sau suspendarea permisului și în cazul în care vehiculul efectuează întoarcerea prin utilizarea frânei de ajutor. Dar și dacă începe deplasarea de pe loc prin rotația excesivă, în gol, a roților motoare.

Încercarea de a intimida un alt șofer, aspru sancționată

Codul Rutier mai menționează că se va sancționa conducerea unui vehicul la o distanță extrem de mică față de altul, fie în față, fie în spate, sau lateral, precum și reducerea bruscă a vitezei fără un motiv întemeiat, în scopul de a intimida conducătorul altui vehicul.

Avertisment pentru șoferi

Codul Rutier. Sursa foto: Arhiva EVZ

De asemenea, nu va fi tolerată nici utilizarea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a forța, fără motiv justificat, conducătorul vehiculului din față să elibereze banda de circulație.

Alte abateri din Codul Rutier

Polițiștii vor lua măsuri împotriva conducerii imprudente a mopedului sau motocicletei, atunci când acestea au contact cu partea carosabilă doar printr-una dintre roți.

De asemenea, vor fi sancționate situațiile în care conducătorul vehiculului merge cu spatele, având ca scop intimidarea celorlalți participanți la trafic care se deplasează în spatele său.

Alte comportamente ce vor atrage sancțiuni, după Codul Rutier, includ realizarea intenționată a unui derapaj controlat pentru a întoarce sau roti vehiculul. Precum și conducerea intenționată prin accelerarea repetată a motorului, perturbând persoanele aflate în apropierea drumului public.