Mai multe modificări au fost aduse Codului Rutier în ultima perioadă. Unele dintre reguli se referă și la modul în care se parchează mașina. Nerespectarea lor duce la sancțiuni.
Legislația rutieră a fost modificată, iar șoferii riscă amenzi mari dacă nu respectă noile reguli, în special la oprirea și parcarea autoturismelor. Ei trebuie să fie foarte atenți atunci când parchează.
Va fi sanționată „nerespectarea obligației de a acționa frâna de ajutor, de a opri funcționarea motorului și de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta”. Șoferii care se opresc pe un drum public trebuie să se asigure că au tras frâna de mână la mașină, că au oprit motorul sau au lăsat autoturismul „în viteză” înainte de a se îndepărta.
Cine nu respectă această regulă primește amendă și trei puncte de penalizare. Conform Codului rutier, „se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staționare”.
Șoferii riscă amenzi și trei puncte de penalizare și pentru oprirea nejustificată sau circulația pe banda de urgență a autostrăzilor ori oprirea pe partea carosabilă a drumurilor expres sau europene, depășirea cu 21 până la 30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv sau pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată. Alte sancțiuni vor fi date pentru comportamentului agresiv în trafic și eliminarea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto, potrivit RTV.
Amenzi sau închisoare pentru șoferi
Și șoferii care vor să se dea polițiști pe drumurile din România vor fi aspru sancționați. Mai mulți posesori de automobile și-au achiziționat seturi de lumini stroboscopice și sirene, iar oamenii legii au făcut mai multe controale.
Dacă sunt prinși, șoferii trebuie să suporte sancțiunile. „Se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei, precum și cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Totodată se confiscă și aceste mijloace speciale de avertizare”, a declarat Andra Arsintescu de la Brigada Rutieră.