Codul Rutier prevede o serie de reguli pentru situațiile în care șoferii se blochează într-o intersecție. O regulă „de aur” mai ales pentru bucureșteni, care nerespectată, poate aduce amenzi de peste 1.000 de lei din partea poliției rutiere.
Codul Rutier. Greșeala care poate aduce șoferilor amenzi de peste 1.000 de lei
O notificare importantă din partea oficialilor Poliției Capitalei: conform legislației rutiere în vigoare, șoferii se expun la amenzi de peste 1.000 de lei și puncte de penalizare dacă comit această greșeală în trafic. Aceasta este regula "de aur" în marile intersecții din Capitală.
Conform legislației rutiere în vigoare, șoferii care nu permit mașinilor deja blocate în intersecție să o părăsească sau cei care continuă să pătrundă într-o intersecție deja blocată vor fi sancționați cu amendă contravențională și puncte de penalizare. Neacordarea priorității de părăsire a intersecției conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia este considerată o încălcare a regulilor de circulație, iar șoferii riscă amenzi considerabile.
Ce sancțiuni prevede codul rutier pentru această regulă
Sancțiunile pentru acest tip de abatere sunt încadrate în clasa a III-a și a IV-a de sancțiuni. Începând cu acest an, valoarea punctului de amendă a fost fixată la 165 de lei. În funcție de gravitatea abaterilor, polițiștii rutieri aplică sancțiuni împărțite în clase. Amenda maximă pentru persoane fizice este de 20 de puncte de penalizare, în timp ce pentru persoanele juridice, amenda maximă este de 100 de puncte de penalizare.
Anunțul făcut de Poliția Capitalei
Conform comunicatului oficial al Poliției Capitalei, șoferii care încalcă regulile de circulație prin forțarea culoarei verzi a semaforului și nu permit mașinilor deja aflate în intersecție să părăsească zona sunt sancționați cu amendă contravențională în valoare de 4-5 puncte amendă și 3 puncte penalizare.
În plus, dacă se încalcă regulile de circulație prin forțarea trecerii prin intersecție, ceea ce duce la blocarea traficului, această acțiune se sancționează contravențional cu amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte amendă și 6 puncte penalizare.
„Pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată se sancționează contravențional cu amendă cuprinsă între 4-5 puncte amendă și 3 puncte penalizare, iar pătrunderea într-o intersecție dirijată prin semafoare, dacă prin aceasta se produce blocarea circulației în interiorul intersecției, se sancționează contravențional cu amendă cuprinsă între 9-20 puncte amendă și 6 puncte penalizare”, transmite Poliția Capitalei.
În acest sens, Brigada Rutieră din București efectuează acțiuni de monitorizare și intervenție în cele mai importante intersecții din oraș. Obiectivul este să se asigure fluiditatea traficului și să se prevină blocajele rutiere, în special în orele de vârf. Aproximativ 30 dintre cele mai aglomerate intersecții din Capitală vor fi supravegheate de polițiștii rutieri.