Codul Rutier. Boala pentru care perimsul nu va fi reînnoit

Permis auto. Sursa Foto- Dreamstime

Codul Rutier este piatra de temelie ce reglementează normele și regulile pe care șoferii trebuie să le respecte pentru a asigura siguranța în trafic. Cu toate acestea, există situații în care posesorii de permis de conducere se confruntă cu provocări legate de reînnoirea documentului, iar una dintre cele mai întâlnite cauze este prezența unei afecțiuni care ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea individului de a conduce în siguranță

Codul Rutier. Afecțiunea pentru care perimsul nu va fi reînnoit

Vederea este unul dintre cele mai importante aspecte pentru siguranța la volan. În acest sens, Codul Rutier din România prevede reguli clare pentru obținerea și reînnoirea permisului de conducere. Acestea sunt esențiale atât pentru siguranța șoferului, cât și pentru cea a participanților la trafic. În cele ce urmează vă prezentăm ce prevede Codul Rutier cu privire la cerințele acuitate vizuală și câmp vizual.

Sursa foto: Dreamstime.com

Cerințele prevăzute de Codul Rutier pentru eliberarea sau reînnoirea permisului

Conform prevederilor din Ordinul 1162/2010, cei care solicită eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere trebuie să satisfacă anumite criterii referitoare la acuitatea vizuală.

Acuitatea vizuală ,inimă conform acestui ordin presupune că solicitantul trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel puțin 0,8 la ochiul cu cea mai bună vedere și de cel puțin 0,1 la celălalt ochi, fie fără corecție, fie cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact.

Totodată, corecția vizuală trebuie să fie realizată fie prin ochelari cu dioptrii de maximum plus 8, fie cu lentile de contact, în cazul în care este necesară.

Pe lângă acuitatea vizuală, Codul Rutier impune și cerințe referitoare la câmpul vizual al șoferilor.

Câmpul vizual orizontal al șoferului trebuie să fie de minimum 160 de grade la ambii ochi, incluzând o extensie de cel puțin 70 de grade în stânga și în dreapta, precum și de 30 de grade în sus și în jos.

Persoanele cu deficiențe de sensibilitate la contrast sau care suferă de diplopie nu sunt eligibile pentru eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere conform acestor reglementări.

Ce măsuri pot fi luate în cazul în care te confrunți cu această problemă

Dacă există o pierdere semnificativă a vederii la unul dintre ochi, se iau în considerare următoarele măsuri:

  • După o pierdere semnificativă a vederii la un ochi, șoferul este supus unei perioade de restricție în care nu poate conduce timp de cel puțin 6 luni. Această perioadă este necesară pentru adaptare și recuperare.
  • După ce perioada de restricție a expirat, este necesară efectuarea unui examen oftalmologic obligatoriu pentru a evalua capacitatea de a conduce în siguranță.