Codul Rutier. Amenzi pentru șoferii care nu sunt atenți la pietoni. Sancțiunile nu sunt deloc mici

Poliția rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

O mică neatenție în trafic le poate aduce șoferilor amenzi usturătoare. Mulți nu cunosc această prevedere din Codul Rutier. Pe lângă amendă, conducătorii auto pot fi obligați să presteze și muncă în folosul comunității.

Șoferii se pot alege cu amenzi usturătoare dacă nu sunt atenți cum circulă atunci când afară plouă. Potrivit legislației în vigoare, stropirea pietonilor, mai ales dacă gestul este unul intenționat, este catalogată în Codul Rutier ca și contravenție.

„Stropirea pietonilor, clădirilor și vehiculelor, atunci când pe drumurile publice există apă sau noroi, se sancționează contravențional“, se arată în Codul Rutier.

Amenzi mari

Pentru ca un șofer să fie amendat, pietonii care au fost stropiți trebuie să depună o plângere la cea mai apropiată secție de poliție. Aceștia trebuie să menționeze unde a avut loc incidentul și ar fi ideal să rețină și numărul de înmatriculare al mașinii. Nu în toate zonele există camere în trafic, astfel că șoferii ar putea să scape basma curată. Dacă omul care a fost udat din cap până în picioare are și martori, atunci este și mai bine.

Potrivit Codului Rutier stropirea pietonilor se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei. În plus, pe lângă amendă, șoferul vinovat poate fi obligat să presteze și între 20 și 40 de ore de muncă în folosul comunității, potrivit impact.ro.

Atenție unde parcați

Începând cu 1 ianuarie 2023, șoferii care își parchează mașinile pe trotuare și fac imposibilă deplasarea pietonilor riscă amenzi de până la 2.900 de lei.

Potrivit Codul Rutier staționarea neregulamentară nu este permisă și se sancționează contravențional. Interdicţia este valabilă şi pentru cei care își lasă mașina pe trotuare, în cazul în care pietonii nu au loc suficient să circule. Legea prevede totuși că șoferii pot staționa pe trotuar doar dacă lasă un spațiu de minimum un metru lățime pe care să poată circula pietonii.

În caz contrar, aceștia sunt sancționați cu amendă. Ba, mai mult, conform reglementărilor în vigoare, șoferii riscă să le fie ridicate și vehiculele. În acest caz, pe lângă amenzi, ei trebuie să achite și taxele pentru eliberarea mașinii, care aproape dublează valoarea sancțiunilor.