Polițiștii îi pot opri pe șoferii care circulă cu mașinile murdare sau care au geamurile pline cu noroi. Amenzile în astfel de cazuri sunt destul de mari. Polițiștii susțin că acest lucru duce la o obturare a vizibilități, și la producerea de accidente rutiere.
Ordonanța de Guvern 195/2002, care reglementează circulația pe drumurile publice a fost modificată în sensul în care polițiștii pot aplica, de acum înainte, amenzi pentru cei care conduc mașini murdare.
La acest capitol intră și geamurile laterale ale mașinilor, dar și parbrizul sau luneta.
Potrivit noilor reglementări, se consideră un geam murdar, unul care ”restrânge sau chiar le estompează vizibilitatea”.
Astfel, șoferii au obligația de a “menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”.
Amenzile aplicate sunt prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, și pot fi cuprinse între 870 de lei și 1.160 de lei.
Polițiștii susțin că în această categorie pot intra și șoferii care nu își curăță geamurile de zăpadă sau de gheață, pe timpul iernii.
Amenzi și pentru numerele murdare
Codul Rutier mai prevede că un șofer poate fi amendat și dacă are numerele de înmatriculare murdare.
Astfel, acest fapt Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice.
”Conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață de natura a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare”, se arată în Codul Rutier.
Amenda pentru astfel de situații este mult mai mică, și este cuprinsă între 290 de lei și 435 de lei.
Decizia este una contestată
Sindicatele din Poliția Română susțin că aplicarea amenzii contravenționale, în cazul unui șofer care circulă cu mașina murdară, este una care rămâne la latitudinea agentului de poliție.
”Nu există un instrument de măsurare al mizeriei de pe geamuri. Se va uita poliţistul prin habitaclul maşinii ca să vadă vizibilitate prin geamurile laterale, lunetă sau parbriz. De asta e bine să ai o cameră de luat vederi ca să poţi demonstra cât de murdare au fost în cazul în care ţi se pare că nu au fost suficient de murdare”, a declarat Cosmin Andreica de la Europol.
Camera Deputaților a anunțat că va respinge un proiect de lege prin care viza modificarea Codului Rutier, în sensul în care șoferii și-ar fi putut alege perioada de suspendare, pe parcursul a 12 luni calendartistice, atunci când li se reține permisul de conducere.