Codul Rutier are o secțiune dedicată reglementărilor privind depășirile întrafic. Șoferii trebuie să respecte aceste prevederi, atunci când se înscriu într-o astfel de manevră. În caz contrar, riscul producerii de accidente este foarte ridicat.
Depășirea în trafic este considertă o manevră periculoasă care necesită experiență și o bună cunoaștere a regulilor de circulaței. Șoferii care se angajează într-o depășire trebuie să ia toate măsurile pentru a evita un accident rutier.
Reguli de depășire în Codul Rutier
Reglementările în vigoare stabilesc condițiile în care se poate efectua o depășire în condiții sigure. Prevederile din Codul Rutier sunt clare și trebuie cunoscute de toți șoferii care participă la trafic. Doar astfel, respectând prevederile legale se poate evita un accident în caz de depășire. Reglementările în vigoare stabilesc regulie de efectuare a manevrei de depășire și situațiile în care șoferii trebuie să o evite.
Conform prevederilor din Codul Rutier, atunci când se înscriu în depășire șoferii trebuie să respet următoarele reguli:
- să se asigure că mașima din spate sau din față nu a semnalizat, la rându-i, intenţia începerii unei manevre similare. Doar în asemenea condiții poate depăși fără să pună în pericol pe ceilalți și fără a încurca circulația din sens invers;
- să semnalizeze intenţia de depăşire;
- să păstreze, în timpul manevrei, o distanţă laterală suficientă faţă de vehiculul depăşit;
- să reintre pe banda de circulație imediat ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua manevra în condiții de siguranță pentru el și ceilalți participanți la trafic.
Situațiile în care se interzice depășirea
Codul Rutier stabilește situațiile în care un șofer nu are voie, conform reglementărilor să se angajeze într-o depășire în trafic. Manevra este interzisă în următoarele situații:
- în intersecţii cu circulaţia nedirijată;
- în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
- în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
- pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri;
- pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
- la trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;
- în dreptul stației de tramvai, când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
- în zona de acţiune a indicatorului „Depăşirea interzisă”;
- când manevra implică încălcarea marcajului continuu, simplu sau dublu care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul ar trebui să încalce marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;
- când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să evite o coliziune;
- pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă pentru depășire mașina trebuie să intre pe sensul opus.
Codul Rutier despre depășirea coloanei de vehicule
Legislația interzice depășirea unei coloane oficiale de vehicule aflate în trafic. Totodată, Codul Rutier interzice depășirea unei coloane de vehicule care staționează.
În schimb, legislația nu face nici o referire la depășirea unei coloane aflate în deplasare. Astfel, dacă un șofer respectă toate reglementările prevăzute de Codul Rutier, de la semnele de circulație, la limitele de viteză și regulile de depășire, se poate angaja în manevră fără teamă că încalcă legea.
Pe de altă parte, trebuie spus că, deși este legală, o asemenea depășire este foarte periculoasă. Este posibil ca unul dintre vehiculele din coloană să încerce o manevră similară, la un moment dat, sau să vireze la stânga. Iar dacă șoferul respectiv nu se asigură temeinic, ar putea intra în fața celui care se află în depășire, provocând un accident.
De asemenea, dacă drumul este prea îngust, este posibil să apară o altă mașină din sens opus. Or, dacă distanța dintre vehiculele din coloană este prea mică. șoferul aflat în depășire nu are cum să revină pe banda de mers. Există și riscul ca, din cauza coloanei, șoferul aflat în depășire să nu observe indicatoarele sau marcajele și să intre într-o zonă în care depășirea est interzisă.